FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za književnost pripala Haroldu Pinteru

STOCKHOLM, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Nobelova nagrada zaknjiževnost 2005. dodijeljena je engleskom dramatičaru HarolduPinteru, objavila je u četvrtak Švedska akademija.
STOCKHOLM, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Nobelova nagrada za književnost 2005. dodijeljena je engleskom dramatičaru Haroldu Pinteru, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Nagradom se odaje priznanje autoru "koji u svojim dramama otkriva bezdan ispod brbljanja i krči put kroz zatvoreni prostor potlačenosti", priopćila je Akademija u svojem obrazloženju nagrade.

Harolda Pintera, rođenog 1930. u Londonu, "općenito se smatra najuglednijim predstavnikom engleskog dramskog kazališta druge polovice 20. stoljeća", priopćila je Akademija.

Počeo je 1957. kao dramatičar sa "Sobom". Jedan od njegovih prvih komada "Rođendan" (1957.), u početku fijasko, postao je jedno od njegovih najizvođenijih djela. Od 1973. godine Pinter je poznat i po žarkom zagovaranju ljudskih prava. Pisao je i radio-drame te filmske i televizijske scenarije. Najpoznatiji su mu filmovi "Sluga" (1963.), "Nesreća" (1967.), "Ljubavni glasnik" (1971.) i "Ženska francuskog poručnika" (1981.).

Nobelova nagrada za književnost zaključuje ovogodišnju sezonu Nobelovih nagrada. Nagrada se svake godine svečano uručuje 10. prosinca, na obljetnicu Nobelove smrti u San Remu 1896. godine.

Godine 2004. nagrada je dodijeljena kontroverznoj austrijskoj spisateljici Elfriede Jelinek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙