FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij u povodu 80. obljetnice rođenja Vanje Sutlića

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - U povodu 80. obljetnice rođenjaVanje Sutlića (1925.-1989.), danas je počeo dvodnevni simpozij"Izgledi povijesnog mišljenja" na kojemu filozofi iz Zagreba, Sarajevai Ljubljane nastoje rasvijetliti temeljne ideje i misli jednog odnajznačajnijih filozofa 20. stoljeća na južnoslavenskim prostorima.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - U povodu 80. obljetnice rođenja Vanje Sutlića (1925.-1989.), danas je počeo dvodnevni simpozij "Izgledi povijesnog mišljenja" na kojemu filozofi iz Zagreba, Sarajeva i Ljubljane nastoje rasvijetliti temeljne ideje i misli jednog od najznačajnijih filozofa 20. stoljeća na južnoslavenskim prostorima.

"Vanja Sutlić svojim je mišljenjem, djelom i neponovljivom osobnošću ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskoj filozofiji i kulturi uopće", rekao je otvarajući skup filozof Žarko Paić.

"Bio je kultni profesor koji je utjecao na cijele generacije intelektualaca, filozofa, sociologa, politologa, književnike i umetnike u bivšoj Jugoslaviji. Sutlić je prvi koji je Heideggerovo mišljenje suvremeno i autentično interpretirao, otvarajući bitna pitanja prevladavanja epohe svijeta rada", dodao je.

Skup je pozdravio predsjednik Hrvatskog centra PEN-a Zvonko Maković podsjetivši na Sutlićev snažan utjecaj na umjetnike i intelektualce. Po njegovim riječima u nekim se aspektima književnosti i poezije može govoriti o vremenu prije i poslije Sutlića.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković podsjetio je na Sutlićevu karizmu.

Skup je pozdravila i Sutlićeva žena Elza, istaknuvši kako nije stajao ni lijevo niti desno te da je bio suputnik svoga vremena.

O "Povijesnom mišljenu" govorio je Branko Despot, a u stručnom će dijelu skupa, uz ine, govoriti Dragutin Lučić o "Strahu i dosadi", Dean Komel o "Sutlićevom razumijevanju biti i suvremenosti", Gordana Škorić o "Umjetnosti i suvremenosti", Branka Brujić o "Povijesnom mišljenju i dovršavanju epohe: Sutlić-Heidegger, bliskost i uzdržanost" i t. d.

Organizatori skupa su Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski centar PEN-a i Časopis za književnost, umjetnost i znanost Tvrđa.

Filozofska misao Vanje Sutlića sabrana je u knjigama "Bit i suvremenost", "Praksa rada kao znanstvena povijest", "Kako čitati Heideggera" i "Uvod u povijesno mišljenje".

Predavao je filozofiju u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Koelnu, a od 1964. redoviti profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙