FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Međunarodni festival "Književnost uživo" od 4. do 9. studenoga

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnji Međunarodni festival"Književnost uživo - Literature live", koji će se održati od 4. do 9.studenoga u Zagrebu, predstavit će tridesetak svjetski poznatih autoras naglaskom na književnost magrebskih tema frankofonih autora.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnji Međunarodni festival "Književnost uživo - Literature live", koji će se održati od 4. do 9. studenoga u Zagrebu, predstavit će tridesetak svjetski poznatih autora s naglaskom na književnost magrebskih tema frankofonih autora.

Festival će predstaviti velika imena nacionalnih književnosti upotpunjena domaćim autorima, rekla je na konferenciji za novinare direktorica Festivala Sibila Petlevski.

Tijekom petodnevnoga programa tematizirat će se suvremeni trenutak svjetske književnosti, sagledavati recentna hrvatska književnost, propitivati književni trendovi i navike suvremenih čitatelja. Organizatori Festivala su Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski PEN Centar.

Festival će pružiti priliku za upoznavanje francusko-marokanskog književnika Tahara Bena Jellouna, kojemu su iz tiska izišla dva romana, te s pjesnikom Abdellatifom Laabijem, kultnom ličnošću frankofonske književnosti vezane uz Maroko, koji je utjecao na parišku poetsku scenu.

Publici će se predstaviti i vodeći europski i svjetski pjesnik Tomaž Šalamun, a gost će biti i bard latvijske književnosti i kandidat za Nobelovu nagradu Knuts Skujenieks.

Na festivalu će biti i Dževad Karahasan, Slobodan Tišma, Riccardo Held, Marlena Braester, Aleš Debeljak, Julijana Matanović, Susanne Jorn, Branko Maleš, Delimir Rešicki, Jean Portante i t.d.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković smatra da je specifičnost ovogodišnjega festivala predstavljanje autora i njihovih djela, a ne organiziranje manifestacije oko određene književne teme.

S obzirom na to da se ove godine predstavljaju i književnici vezani uz zemlje Magreba, možemo govoriti o predstavljanju pisaca nad čijim je nacionalnim korpusima bila provedena represija.

Urednik festivalskih materijala Miloš Đurđević rekao je kako je pripremljeno 820 stranica materijala te da će svaki pisac biti predstavljen zasebnom publikacijom s bibliografskim podatcima, izborom poezije ili ulomkom proze na izvornom jeziku i u prijevodu na hrvatski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙