FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi dan simpozija o književniku Vladanu Desnici

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) -
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) -

Drugi dan simpozija o književniku Vladanu Desnici, koji se u Zagrebu održava u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, književnik je Žarko Paić jutros ocijenio kako je Desnica romanopisac moderne svijesti o vremenu.

Književnu zbiljnost baštinio je iz kulture klasičnoga europskog univerzalizma, ustvrdio je Paić, dodavši kako u njoj gleda ozbiljenje istine, a ne laži.

"Desnica je iznova naš vjerodostojan suvremenik književnosti otpora", rekao je, objasnivši kako on u svom djelu nadilazi ograničenost ideologijske svijesti vremena u kojem je živio. "Morile su ga ideje, a ne ideologija", dodao je.

Književnica Lidija Vukčević je podsjetila kako su fragmenti, kao što je esejistika ili filozofija, karakteristični elementi Desničina stvaralaštva.

Filozofski roman "Proljeća Ivana Galeba" svojevrsna je anticipacija zagrebačke filozofije prakse, dodala je.

Govoreći o pitanju Desničine diskurzivnosti svijesti, Dušan Marinković sa zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta ocijenio je kako tu treba govoriti o Desnici kao simbiozi književnoga "ja" i građanske osobe. "Unutar toga treba razlikovati prijeratno Desničino splitsko pravničko razdoblje i ono poratno zagrebačko dok je radio u ministarstvu financija", dodao je.

Desnica je prije Drugoga svjestkog rata radio u Državnom pravobranilaštvu u Splitu, a od 1945. do 1950. kao načelnik pravnog odjela Ministarstva financija. Poslije djeluje kao profesionalni pisac. Iako je s književnom aktivnosti započeo 1934., punu stvaralačku afirmaciju ostvario je 50-tih godina, kada je objavio dva romana i četiri zbirke novela.

Skup o književniku Vladanu Desnici popodne nastavlja rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙