FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen izbor pjesama "Veliki pehar vina"

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - "Veliki pehar vina" naslov jejedinstvenoga i prigodnog izbora pjesama o vinu u hrvatskompjesništvu, od njegovih prvih početaka - Marka Marulića, dosuvremenoga pjesništva, koji je priredio Stjepan Sučić, a objavilaMatica hrvatska Čitluk.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - "Veliki pehar vina" naslov je jedinstvenoga i prigodnog izbora pjesama o vinu u hrvatskom pjesništvu, od njegovih prvih početaka - Marka Marulića, do suvremenoga pjesništva, koji je priredio Stjepan Sučić, a objavila Matica hrvatska Čitluk.

Predgovor izboru napisao je akademik Josip Bratulić, koji napominje kako od prvih tekstova na hrvatskom jeziku, a to su biblijski prijevodi, do danas, književnici pišu i pjevaju o vinu kao znaku radosti.

Osim pjesničkoga umijeća, i hrvatska likovna umjetnost često uzima kao temu prikaz vinove loze i grožđa. Vitice vinove loze, u tropletu, s listovima u sredini kruga krase i prvi hrvatski spomenik jezika, pisma i književnosti - Bašćansku ploču (oko 1100.).

Priređivač Stjepan Sučić ističe kako mu je bila nakana tom prigodnom antologijom upozoriti na dugu kulturnu i književnu tradiciju koja ne samo da ima svoje književno povijesne vrijednosti, već može poslužiti kao novi izvor nadahnuća.

Na ovitku male antologije, koja nosi podnaslov Vino u hrvatskom pjesništvu, nalazi se motiv loze i grožđa prema impostu kapitela iz Vitine kod Ljubuškog (V.-VI. stoljeće) koji se čuva u Muzeju franjevačkoga samostana na Humcu.

Više od osamdeset hrvatskih pjesnika, među kojima Marulić, Hektorović, Držić, Gundulić, Fran Krsto Frankopan, Vitezović, Miošić, Mažuranić, Preradović, Šenoa, Harambašić, Domjanić, Nazor, Čerina, Ujević, Andrić, Krleža, Šimić, Krklec, Cesarić, Gervais, Šop, Tadijanović, Dizdar, Vida, Mihalić, Mađer, Tomičić, Martić, Paljetak, Pešorda, Kordić, koji su u svojim pjesmama pjevali o vinu, lozi i vinogradima, uvršteni su u izbor.

Izbor pjesama "Veliki pehar vina" objavljen je u prigodi 50. obljetnice kulturno-gospodarske manifestacije Dani berbe grožđa, Brotnjo 2005.

Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, priredio je i izbor "Gozbe i zdravice u hrvatskoj književnosti, od Marulića do Kaleba i Tadijanovića" (1994.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙