FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo dvodnevni simpozij o književniku Vladanu Desnici

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni simpozij u povodu 100.obljetnice rođenja književnika Vladana Desnice počeo je jutros uZagrebu uvodnim izlaganjem o Desničinu djelu predsjednika Hrvatskogadruštva pisaca (HDP) Velimira Viskovića.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni simpozij u povodu 100. obljetnice rođenja književnika Vladana Desnice počeo je jutros u Zagrebu uvodnim izlaganjem o Desničinu djelu predsjednika Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Velimira Viskovića.

Skup koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića organizirali su Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Srpsko kulturno društvo (SKD) Prosvjeta.

Visković je ocijenio kako je unatoč mala opsega Desničino djelo "žanrovski raznovrsno". Djelo mu je najbolji primjer vrhunske brige za književnu formu, napomenuo je, dodavši kako je roman "Proljeća Ivana Galeba" klasično djelo hrvatske književnosti.

Književni kritičar Zdravko Zima govoreći o tajni smrti u Desničinoj prozi, pojasnio je kako je književnik Desnica živio svoju smrt. "Na nju je gledao očima mazdaizma koji svijet motri u konfrontaciji dobra i zla," rekao je.

Akademik Tonko Maroević je ocijenio kako je Desničina poezija unatoč elemenata mediteranskog kompleksa naišla na lošu percepciju kritike.

Tijekom dvodnevnoga simpozija o Desničinoj književnosti govorit će dvadesetak izlagača među kojima su Vladimir Biti, Cvjetko Milanja, Krešimir Nemec, Drago Roksandić, Krunoslav Pranjić i Branimir Donat.

Radovi izlagača bit će objavljeni u časopisu "Književna republika".

Vladan Desnica je rođen 1905. u Zadru, a umro 1967. u Zagrebu. Potječe iz dalmatinske pravoslavne obitelji koja je igrala određenu ulogu u političkom i kulturnom životu na prijelazu 19. u 20. st. Majka mu je iz stare hrvatske bokeljske obitelji Luković.

Autor je romana "Proljeća Ivana Galeba i "Zimsko ljetovanje". Njegov novelistički opus obuhvaća tridesetak novela okupljenih u četiri zbirke - "Olupine na suncu", "Proljeće u Badrovcu", "Tu, odmah pored nas" i "Fratar sa zelenom bradom". Desnica je pisao i eseje, kazališne kritike, feljtone, humoreske, kozerije te jedan scenarij, koji su okupljeni u knjizi "Koncert".

Književnu aktivnost započeo je u međuraću u splitskom "Magazinu sjeverna Dalmacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙