FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podizanje američkih kamatnih stopa ojačalo dolar

LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Više američke kamatne stopei signal iz središnje banke SAD-a Fed da će se zaoštravanje monetarnepolitike nastaviti podigli su u srijedu tečaj dolara na najvišu razinuu protekle dvije godine prema jenu.
LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Više američke kamatne stope i signal iz središnje banke SAD-a Fed da će se zaoštravanje monetarne politike nastaviti podigli su u srijedu tečaj dolara na najvišu razinu u protekle dvije godine prema jenu.

Dolar je do podneva dosegnuo 116,97 jena, što je njegov najviši tečaj od rujna 2003. Prema švicarskom franku zelena valuta ojačala je na 1,2867 franaka. Britanska funta stoji 1,7643 dolara.

Fed je u utorak podigao kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice na 4,0 posto, a analitičari predviđaju njezin skok na 4,5 posto ili više u 2006.

Istodobno, i euro je ojačao prema jenu, dosegnuvši 140,68 jena, najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci, kako je i Europska središnja banka ojačala svoje stajalište oko inflacije, što mnogi na deviznim tržištima tumače kao njezin eventualni zaokret prema podizanju kamatnih stopa u eurozoni. To je pomoglo i jačanju eura prema dolaru, na 1,2012 dolara.

Nasuprot američkoj i europskoj središnjoj banci, ulagači zasad ne očekuju promjene u japanskoj ultra-popustljivoj monetarnoj politici. Stoga analitičari predviđaju da će jen dosegnuti nove niske razine u kratkome roku, unatoč dobrim gospodarskim izgledima.

Ulagači sada s nestrpljenjem očekuju zasjedanje ECB-a u četvrtak u potrazi za signalima eventualnog zaoštravanja monetarne politike u eurozoni vezano za nedavne izjave nekoliko dužnosnika, među kojima i predsjednika ECB-a Jean-Claude Tricheta da treba biti na oprezu zbog inflacije.

"Sa završenim zasjedanjem Fed-a, sada je fokus na ECB-u i kamatnim stopama na euro. Očekujemo oštre izjave Tricheta i to bi trebalo euru dati podršku u kratkome roku", rekao je Toshiaki Kimuta, menadžer pri Mitsubishi Trust and Bankingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙