FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven identitet Turčina uhićenog u Sarajevu

SARAJEVO,2. studenog 2005.(Hina) - Turski državljanin koji se nalazi uistražnom pritvoru Suda Bosne i Hercegovine pod sumnjom da jesudjelovao u pripremanju terorističkih napada u BiH zove se AbdulkadirCesur, objavilo je u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO,2. studenog 2005.(Hina) - Turski državljanin koji se nalazi u istražnom pritvoru Suda Bosne i Hercegovine pod sumnjom da je sudjelovao u pripremanju terorističkih napada u BiH zove se Abdulkadir Cesur, objavilo je u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".

Iako državno Tužiteljstvo nije željelo komentirati potankosti vezane za istragu o terorističkim napadima koji su pripremani, identitet Turčina koji je uhićen zajedno s osobom švedskom državljanstva bošnjačkog podrijetla te s jedinim državljaninom BiH, potvrdio je odvjetnik Mehmed Ceribašić.

"Samo želim zaštititi klijenta. U njegovu je interesu da ne otkrivamo detalje", kazao je Ceribašić pojašnjavajući kako je Cesur, kojemu je određen 30-dnevni pritvor, do sada već nekoliko puta saslušavan.

Mediji su ranije tvrdili kako je uhićeni Turčin osoba po imenu Irfan Trtov no takva informacija nije nikad službeno potvrđena.

Zajedno sa Cesurom u pritvoru je i dalje i Šveđanin kojega je policija identificirala samo incijalima no mediji su otkrili kako je riječ o stanovitom Mirsadu Bektaševiću starom 18 godina.

Tjednik "Slobodna Bosna" u srijedu donosi priču o ovom mladiću citirajući njegovu majku koja i sama potvrđuje da joj je sin postao vjerski ekstremist. Za takvu transformaciju svog sina odgovornim drži osobu za koju nije sigurna je li Sirijac ili Palestinac.

"On (ta osoba) ga je uzeo sa sobom u džamiju i od njega napravio jakog, radikalnog vjernika. On mu je govorio kako ja nisam prava muslimanka. Ni mi Bosanci nismo za te ljude pravi muslimani", kazala je Bektaševićeva majka Nafija Hamidović.

Ona međutim ne vjeruje kako joj je sin bio pripravan izvršiti samoubilački teroristički napad jer joj je i uoči odlaska za BiH kazao kako "nije lud da se ubije".

Prema navodima sarajevskog tjednika, policija u BiH još uvijek traga za tri osobe za koje se vjeruje da su bile povezane sa Bektaševićem te s uhićenim Turčinom.

Istraga u koju je bila uključena i policija Danske navodno je otkrila kako su se sva petorica sastajala u jednom hotelu u predgrađu Sarajeva.

U Danskoj su prošlog tjedna uhićene četiri osobe osumnjičene za povezanost s islamskim terorizmom a policija je objavila kako postoje dokazi o njihovoj povezanosti sa skupinom otkrivenom prije toga u BiH.

Veleposlanstvo BiH u Kopenhagenu od danske policije do sada nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili potvrdu medijskih navoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙