FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Predmet Ademi - Norac" prepušten Hrvatskoj

DEN HAAG/ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud zabivšu Jugoslaviju objavio je u utorak da je "predmet Ademi - Norac"službeno prepušten Hrvatskoj.
DEN HAAG/ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u utorak da je "predmet Ademi - Norac" službeno prepušten Hrvatskoj.

"Danas 1. studenoga 2005. ICTY je predmet Rahim Ademi i Mirko Norac službeno prebacio Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju suda.

Vijeće za prepuštanje predmeta Haaškog suda nacionalnim pravosuđima je odluku o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu donijelo 14. rujna ove godine. Pritom je Tužiteljstvu ICTY-a odredilo rok od 30 dana da državnom odvjetniku Republike Hrvatske preda sve podupiruće materijale uz optužnicu, te druge dokazne materijale. Nakon što je predaja tog materijala dovršena, vijeće je u utorak objavilo da je predmet i službeno prebačen Hrvatskoj.

To je prvi predmet s osobama protiv kojih je Haški sud podigao optužnice koji je prepušten Hrvatskoj, i jedini, od 10 ukupno predloženih za ustupanje, za koji je Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo da bude prebačen u Hrvatsku.

Tužiteljstvo ICTY-a je prijedlog za prepuštanje predmeta Ademi-Norac podnijelo još 2. rujna 2004. Rasprava o prijedlogu održana je 17. veljače 2005. Vijeće je odluku o njemu donijelo 14. rujna.

U odluci je zaključilo kako su ispunjeni svi uvjeti za ustupanje predmeta hrvatskom pravosuđu, predviđeni Pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, uključujući zaštitu svjedoka, pošteno suđenja za optužene i jamstvo da ne može biti izrečena smrtna kazna.

Generali Ademi i Norac optuženi su u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina navodno počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom operacije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993.

U vrijeme operacije Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade udarne postrojbe u operaciji. Obojicu se tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Obojica su se dobrovoljno predali Haaškom sudu i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

General Ademi, nalazi se na privremenoj slobodi u Hrvatskoj od 2002., a Mirko Norac na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991.

U skladu sa strategijom dovršetka rada Haaškog suda, do sada su tri predmeta ustupljena pravosuđu Bosne i Hercegovine i jedan Hrvatskoj, a Vijeće za prepuštanje treba donijeti odluke o još šest predmeta s 12 optuženih, od kojih je većina predviđena za ustupanje BiH a samo jedan pravosuđu Srbije i Crne Gore - suđenje bivšem kapetanu JNA Draganu Kovačeviću Rambu, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991., koji je se prema odluci ICTY nalazi na obveznom psihijatrijskom liječenju u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙