FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND poziva Haaški sud da razmotri mogućnost obustave postupka protiv Jovića

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)danas je u konzultacijama sa svjetskom i europskom federacijomnovinara (IFJ/EFJ) pozvalo Haaški sud da razmotri mogućnost obustavepostupka protiv novinara Josipa Jovića, koji je jučer uhićen da bi bioizručen Haaškom sudu, te drugih suoptuženih hrvatskih novinara.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je u konzultacijama sa svjetskom i europskom federacijom novinara (IFJ/EFJ) pozvalo Haaški sud da razmotri mogućnost obustave postupka protiv novinara Josipa Jovića, koji je jučer uhićen da bi bio izručen Haaškom sudu, te drugih suoptuženih hrvatskih novinara.

HND istodobno poziva kolege i članove da se drže zakona, pravila i odluka svih hrvatskih sudova pa tako i Haaškog, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Izvršnog odbora HND-a, održane popodne zbog slučaja splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića.

Izvršni odbor HND-a kao član IFJ-a i EFJ-a u povodu Jovićeva uhićenja ističe također da su načela slobode medija i vladavine prava temeljne odrednice novinarskog djelovanja.

U HND-u izražavaju žaljenje što se Jović nije odazvao pozivu Haaškog suda, gdje je jedino mogao braniti svoja stajališta i što mu je splitski Županijski sud odredio pritvor jer se nije odazvao tom pozivu.

Načelno odbacivši uhićenje novinara zbog objavljenih tekstova, HND smatra da svaki novinar ima pravo na priziv savjesti i građanski neposluh, što za sobom povlači i rizik kaznenog progona, kao i u slučaju Jović.

Slučaj Jović pokazuje da bi u kompliciranim slučajevima profesionalno-etičke naravi bilo dobro da o mogućim propustima odlučuju kolege po struci, a ne sudovi, ističe HND i poziva Haaški sud da razmotri mogućnost obustave postupka protiv Jovića i drugih suoptuženih hrvatskih novinara.

Pritvor za Jovića jučer je odredio istražni sudac splitskog Županijskog suda Neven Cambi na temelju naloga Haaškog suda koji ga je optužio za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙