FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jovićev odvjetnik Krsnik: pritvor protuzakonit

SPLIT, 7. listopada 2005.(Hina) - Zagrebački odvjetnik KrešimirKrsnik, nakon što je u zatvoru na splitskim Bilicama posjetio svojegabranjenika novinara Josipa Jovića koji se tamo, na temelju nalogaHaaškog suda, nalazi od jučer, novinarima je pred zatvorom izjaviokako je Jovićevo uhićenje protuzakonito.
SPLIT, 7. listopada 2005.(Hina) - Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik, nakon što je u zatvoru na splitskim Bilicama posjetio svojega branjenika novinara Josipa Jovića koji se tamo, na temelju naloga Haaškog suda, nalazi od jučer, novinarima je pred zatvorom izjavio kako je Jovićevo uhićenje protuzakonito.

"Ovo je blamaža hrvatskog pravosuđa", kazao je Krsnik, ustvrdivši kako se uhidbeni nalog i određivanje pritvora, po Statutu Međunarodnoga suda u Haagu, može izdati jedino za onoga tko je optužen za ratni zločin. "Sve drugo su filozofije srama, jer ako Jović nije optužen za ratni zločin, ne može biti ni izručen", ocijenio je. Kako je rekao, "kad bi se Jović izručio mimo procedure, prekršio bi se Ustavni zakon i ova država više ne bi bila ustavna, ali ne vjerujem da bi se to moglo dogoditi".

Na novinarski upit kako komentira razmišljanja da se sve to ne bi ni dogodilo da se Jović odazvao pozivu Haaškog suda, Krsnik je kazao kako je to istina, ali da Jović jednako tako ima pravo reći da postoje zakoni ove države koja ga je obvezna štititi. Zbog svega će toga Jovićevi odvjetnici zatražiti izuzeće haaškog tribunala jer, kako je rekao Krsnik, "u ovom postupku postupa pristrano i odlučuje se na poduzimanje pravnih koraka prije pravomoćnosti rješenja".

"Bojim se da Haag uopće ne poznaje hrvatski Ustavni zakon o suradnji", ustvrdio je, dodavši kako su iste tužbe za nenadležnost suda podnijeli i u slučaju ostalih novinara optuženih za nepoštivanje suda i odavanje tajnog identiteta zaštićenog svjedoka, no, da odgovor suda još nisu primili niti su pozvani na sjednicu. Kazao je i kako ne želi vjerovati da bi hrvatsko pravosuđe djelovalo pod političkim pritiskom, "jer ne bismo imali više o čemu razgovarati, budući da se zakoni ne mogu tumačiti kako komu odgovara".

"Dovedeni smo u situaciju bez presedana", nastavio je, "jer smo dva dana prije nego se trebao pojaviti pred Haaškim sudom i očitovati se o krivnji, uputili podnesak Haaškom sudu u kojemu smo naveli da Jović poštuje i priznaje taj sud i da je spreman pojaviti se u svakom trenutku ili dati iskaz videolinkom, što je uobičajen postupak pred tim sudom".

"Rekli smo da i Ustavni zakon dopušta da prođemo kroz kontrolu hrvatskih pravosudnih tijela te nakon toga postupimo po njihovoj odluci", ustvrdio je. "Međutim, indikativno je što je pismeni otpravak iz Haaga stigao tek jučer kad su me iz Haaga obavijestili da će moj klijent biti uhićen", dodao je. Krsnik kaže kako je odmah od Haaga zatražio da se uhidbeni nalog stavi izvan snage, ali da je i za to dobio odbijenicu, no, kako je rekao,"ništa od toga još nije pravomoćno". Tako se, rekao je, može dogoditi da sud u drugom stupnju prihvati zahtjev za odgodom, a Jović je već u pritvoru.

Haškom tužiteljstvu zamjerio je i što su propustili utvrditi tko je novinarima dao podatke o zaštićenom svjedoku, pa sada ovako posredno skida odgovornost s pravih krivaca.

Odluka o pritvoru na koju su danas uložili žalbu, kako vjeruje, bit će ukinuta i to najkasnije u utorak, kad bi Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu trebalo donijeti rješenje o zahtjevu za Jovićevim izručenjem.

Jović je optužen je 9. rujna za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u "Slobodnoj Dalmaciji" u studenom i prosincu 2000. , kad je bio glavni urednik toga lista. Pošto se nije odazvao pozivu da se pred sudom očituje o svojoj krivnji, upućen je uhidbeni nalog koji je prije dva dana stigao na splitski Županijski sud. Joviću je nalog Haaškog suda istražni sudac predao jučer kad ga je i ispitao te nakon toga donio rješenje o pritvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙