FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio zakon o javnom RTV servisu

SARAJEVO,31. listopada 2005.(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne iHercegovine usvojio je u ponedjeljak uz protivljenje hrvatskihzastupnika prijedlog zakona o javnom radio-televizijskom servisu načijem je prihvaćanju ustrajala Europska komisija kao na uvjetu započetak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.
SARAJEVO,31. listopada 2005.(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u ponedjeljak uz protivljenje hrvatskih zastupnika prijedlog zakona o javnom radio-televizijskom servisu na čijem je prihvaćanju ustrajala Europska komisija kao na uvjetu za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Zakon o javnom RTV servisu dio je zakonskog paketa u kojem je i ranije prihvaćeni Zakon o javnom radio-televizijskom sustavu.

Oba zakona definiraju odgovornost Radija i Televizije BiH za ispunjenje obveza koje proistječu iz Ustava a reguliraju jednaka prava na informiranje za sva tri konstitutivna naroda.

Radio i TV BiH, sukladno novousvojenim zakonima, imaju obvezu emitirati programe na barem po jednoj mreži uz poštivanje ravnopravne zastupljenosti triju službenih jezika i dva pisma koliko ih je u uporabi u cijeloj državi.

Hrvatski zastupnici u Domu naroda ponovno su u ponedjeljak inzistirali na izmjenama predloženog zakona odnosno na uspostavi triju kanala koji bi emitirali program na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku s obrazloženjem da je jedino na taj način moguće stvarno zaštititi ustavom zajamčena prava.

Taj je prijedlog međutim odbijen, kao što je to bilo i sa zakonom o javnom RTV sustavu, no i zakon u obliku u kojem je usvojen u ponedjeljak još neće stupiti na snagu jer je neke njegove odrednice potrebno usuglasiti s verzijom koju je prije usvojio Zastupnički dom državnog parlamenta.

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) ranije su najavili kako će zakone o javnom RTV sustavu odnosno servisu pokušati osporiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙