FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kandidirao konzervativnog suca za Vrhovni sud

WASHINGTON,31. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush kandidirao je u ponedjeljak konzervativnog suca Samuela Alita zamjesto u Vrhovnom sudu čiji izbor će izazvati žestoku političku borbus oporbenim demokratima.
WASHINGTON,31. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u ponedjeljak konzervativnog suca Samuela Alita za mjesto u Vrhovnom sudu čiji izbor će izazvati žestoku političku borbu s oporbenim demokratima.

Alito (55), sudac prizivnog suda u Philadelphiji, smatra se duboko konzervativnim i njegov izbor na mjesto umjerene Sandre Day O'Connor koja se povlači, poremetio bi, prema mnogim ocjenama, ravnotežu u Vrhovnom sudu.

"Sam Alito je pokazao strastvenu predanost vladavini zakona i stekao ugled čvrstine i poštenja", rekao je Bush objavljujući u Bijeloj kući u nazočnosti Alita njegovu kandidaturu.

Kao kandidat on će zamijeniti savjetnicu Bijele kuće Harriet Miers koja je povukla svoju kandidaturu prošloga tjedna suočena s ozbiljnim otporom konzervativaca u Bushovoj Republikanskoj stranci koji je nisu smatrali dovoljno konzervativnom niti kvalificiranom.

Sada liberalni demokrati najavljuju borbu posebice zabrinuti Alitovim dosadašnjim sudskim stajalištima prema pitanjima reproduktivnih prava žena i prava manjina. Alito je kao sudac prizivnog suda podržao odredbu zakona koja predviđa da supruga mora obavijestiti muža ako hoće izvršiti pobačaj.

Vrhovni sud kao najviša sudska instanca jedan je od temeljnih elemenata vlasti u Sjedinjenim Državama i svojim odlukama ima ključnu ulogu u oblikovanju američkog socijalnog i političkog života.

Novim kandidatom predsjednik Bush također želi započeti politički oporavak nakon jednog od najgorih tjedana njegova predsjedništva. Optužnica protiv Lewisa Libbyja, predstojnika ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, odustajanje od kandidature Miersove te prelaženje granice od 2.000 poginulih američkih vojnika u Iraku sveli su potporu američke javnosti Bushu na najnižu od kada je u Bijeloj kući.

Alito, kojega treba potvrditi američki Senat, studirao je na vrhunskim sveučilištima Princeton i Yale i na glasu je kao vrsni pravnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙