FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska pristala izručiti Adamova SAD-u

ŽENEVA, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Švicarska je pristalaizručiti bivšeg ruskog ministra za nuklearnu energiju JevgenijaAdamova Sjedinjenim Državama gdje će biti izveden pred sud zbogoptužbe za prijevaru, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik švicarskogministarstva pravosuđa.
ŽENEVA, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Švicarska je pristala izručiti bivšeg ruskog ministra za nuklearnu energiju Jevgenija Adamova Sjedinjenim Državama gdje će biti izveden pred sud zbog optužbe za prijevaru, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik švicarskog ministarstva pravosuđa.

Adamov, koji je uhićen u Švicarskoj u svibnju, ima 30 dana da podnese žalbu na tu odluku saveznom Vrhovnom sudu. Bivši ministar, optužen za krađu novca koji je Washington namijenio projektima za nuklearnu sigurnost, traži da ga se vrati u Rusiju, koja također zahtijeva njegovo izručenje.

"Donesena je odluka o njegovu izručenju Sjedinjenim Državama", rekao je za Reuters glasnogovornik Rudolf Wyss.

Američki je zahtjev dobio prioritet jer bi izručenje Adamova Rusiji značilo da on više ne bi mogao biti izručen SAD-u, objasnio je.

S druge strane, Washington ga može izručiti Moskvi nakon završenog suđenja i odsluživanja kazne u SAD-u.

"To omogućuje da se zadovolje zahtjevi obje zemlje", rekao je Wyss.

Ministar u vrijeme bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Adamov je optužen za "stavljanje u džep" najmanje 9 milijuna dolara.

On nije opovrgnuo da je stavio taj novac na privatne račune, ali tvrdi da je to bila uobičajena praksa u Rusiji kako bi se novac zaštitio od hiperinflacije, nestabilnog bankarskog sustava i korupcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙