FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush predložio savjetnicu Bijele kuće za Vrhovni sud

WASHINGTON,3. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush kandidirao je u ponedjeljak savjetnicu Bijele kuće Harriet Miersza sutkinju Vrhovnog suda.
WASHINGTON,3. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u ponedjeljak savjetnicu Bijele kuće Harriet Miers za sutkinju Vrhovnog suda.

Miers (60), dugogodišnja osoba od povjerenja i Bushova saveznica još iz doba dok je bio guverner Teksasa, bit će treća žena koja je bila članica Vrhovnog suda ako je potvrdi američki Senat.

Mnogi saveznici predsjednika Busha poticali su ga da odabere konzervativnog suca za zamjenu sutkinje Sandre Day O'Connor, koja se povlači, kako bi osigurao konzervativnu prevagu u Vrhovnom sudu.

O'Connor je bila ključni glas koji je osiguravao ideološku ravnotežu u Vrhovnom sudu podijeljenom na konzervativce i liberale.

Demokrati u Senatu su najavili da bi izbor konzervativnog suca za zamjenu umjerenoj sutkinji izazvao tešku stranačku borbu oko senatske potvrde.

Miers, međutim, nikad nije bila sutkinja tako da ne postoji povijest sudačkih odluka koje bi mogle otkriti njezine ideološke naklonosti što će otežati demokratima nalaženje razloga kojima bi osporili njezinu kandidaturu.

Njezina stajališta oko vrućih pitanja poput pobačaja, manjinskih prava i istospolnog braka nisu jasna.

Miers je bila prva žena partner u velikoj odvjetničkoj tvrtki u Teksasu i prva žena predsjednica odvjetničke udruge Teksasa.

Vrhovni sud najviša je sudska vlast u SAD-u i svojim odlukama u ključnim pitanjima poput pobačaja često odlučujuće oblikuje politički i društveni život Sjedinjenih Država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙