FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Španjolski taliban" osuđen na 6 godina zbog pripadnosti Al-Qaidi

MADRID , 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Španjolski sud dosudio je usrijedu šestogodišnju zatvorsku kaznu Hamedu Abderrahmanu, poznatijempo nadimku "španjolski taliban", zbog njegove pripadnosti Al-Qaidi,koji je u veljači 2004. pušten iz američke baze Guantanamo nakon štoje ondje bio zatočen dvije godine.
MADRID , 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Španjolski sud dosudio je u srijedu šestogodišnju zatvorsku kaznu Hamedu Abderrahmanu, poznatijem po nadimku "španjolski taliban", zbog njegove pripadnosti Al-Qaidi, koji je u veljači 2004. pušten iz američke baze Guantanamo nakon što je ondje bio zatočen dvije godine.

Abderrahman je zanijekao bilo kakvu povezanost s Al-Qaidom nazivajući se "mučenikom". Španjolski sud je zaključio kako se redovima Al-Qaide priključio "u potpunosti svjestan terorističkog profila te skupine".

Prema presudi pročitanoj u srijedu, boravak u pritvoru u Španjolskoj od veljače 2004. uračunat će se u trajanje ukupne kazne. Zatočeništvo u Guantanamu od veljače 2003. do veljače 2004. neće biti uračunato u kaznu.

Četiri psihijatra izvijestila su da "španjolski taliban", kako su ga prozvali španjolski mediji, pati od sindroma posttraumatskog stresa, dijagnosticiranog nakon što je uhićen u Pakistanu u listopadu 2001. i pojačanog tijekom boravka u Guantanamu.

Abdrrahman je musliman podrijetlom iz španjolske enklave u Maroku - Ceute. Uhićen je u Pakistanu u listopadu 2001. tijekom pokušaja bijega iz zemlje nakon napada 11. rujna na SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙