FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najvišoj razini prema euru u tri mjeseca

LONDON, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajući podatak ojapanskoj poslovnoj optimističnosti te ojačale špekulacije da ćeameričke kamatne stope nastaviti rasti podigli su u ponedjeljak nasvjetskim deviznim tržištima tečaj dolara na najvišu razinu prema jenuu zadnjih 16 mjeseci te prema euru u protekla tri mjeseca.
LONDON, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajući podatak o japanskoj poslovnoj optimističnosti te ojačale špekulacije da će američke kamatne stope nastaviti rasti podigli su u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara na najvišu razinu prema jenu u zadnjih 16 mjeseci te prema euru u protekla tri mjeseca.

Do podneva je tako dolar dosegnuo 114 jena, 0,5 posto ojačavši u odnosu na petak. Tečaj dolara poskupio je i 0,6 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,1924 dolara, najnižoj razini u zadnja tri mjeseca.

Tromjesečno 'tankan' izvješće japanske središnje banke pokazalo da je poslovna optimističnost u Japanu u rujnu porasla 19 bodova, dok su tržišta očekivala 20 bodova.

Ekonomisti kažu da je slabiji japanski pokazatelj rezultat neizvjesnosti u pogledu rastućih cijena nafte, no i da je on i nadalje na povijesno visokoj razini te da ukazuje na predstojeći solidni oporavak.

"Tržišta sada svoju pozornost preusmjeruju prema inflaciji, što daje podršku dolaru. Mislim da je 'tankan' izvješće pomalo razočaralo, no ne značajno da bi uzrokovalo rapidnu korekciju jena", rekao je Mitul Kotecha, valutni strateg Calyona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙