FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve izglednije podizanje kamatnih stopa u eurozoni

LONDON, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ojačala očekivanja da biEuropska središnja banka (ECB) mogla uskoro podignuti kamatne stope strenutnih dva posto kako se poboljšavaju gospodarski izgledi ueurozoni a inflacija premašuje ciljanu razinu, potaknuli su proteklogatjedna jačanje eura prema dolaru.
LONDON, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ojačala očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla uskoro podignuti kamatne stope s trenutnih dva posto kako se poboljšavaju gospodarski izgledi u eurozoni a inflacija premašuje ciljanu razinu, potaknuli su protekloga tjedna jačanje eura prema dolaru.

Jedinstvena europska valuta dobila je gotovo jedan posto na vrijednosti prema dolaru, završivši tjedan na 1,2066 dolara. Istodobno, tečaj dolara spustio se i 0,3 posto u odnosu na britansku funtu, koja košta 1,7735 dolara. Oslabio je i 0,4 posto prema švicarskom franku, na 1,2806 franaka za dolar. Tečaj dolara okončao je tjedan na 115,65 jena.

Na tržištu se u cijenu eura ugrađuje očekivanje rasta ključne europske kamatne stope na 2,25 posto do ožujka iduće godine, a tržišni igrači špekuliraju da bi troškovi kreditiranja mogli porasti i prije kraja godine.

"Jača osjećaj da je ECB bliže podizanju kamatnih stopa nego se isprva smatralo", rekao je valutni strateg Bank of New York, Neil Mellor.

Član vijeća Europske središnje banke (ECB) Nout Wellink kazao je u petak da ta banka "sve više brine zbog inflacije", čime je broj članova 18-članog vijeća koji su u protekla dva tjedna naznačili da se ECB bliži odluci o povećanju kamatnih stopa porastao na šest.

Najnoviji podaci o eurozoni pokazuju poboljšano gospodarsko raspoloženje u listopadu, peti mjesec uzastopno. Istodobno, inflacija je pala manje nego se očekivalo, tako da iznosi 2,5 posto u listopadu, nakon rujanskih 2,6 posto.

Početkom tjedna poticaj američkoj valuti dalo je imenovanje gospodarskog savjetnika Bijele kuće Bena Bernankea za novog predsjednika američke središnje banke Fed od veljače 2006., budući tržište smatra da će podizanje kamatnih stopa u SAD-u biti nastavljeno. "Ako gledate razdoblje od idućih šest mjeseci, vjerojatno će se s Bernankeom nastaviti kontinuitet. Sljedeći bitan korak bit će njegov govor u kojem će izložiti svoja stajališta i ispraviti eventualne krive percepcije o svojim pogledima na gospodarsku situaciju", rekao je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Bernankea, koji je tri godine već radio u upravnom odboru Feda, američki predsjednik George W. Bush imenovao je idućim predsjednikom Feda. On će na tome mjestu zamijeniti Alana Greenspana koji odlazi u mirovinu 31. siječnja, nakon 18 godina na čelu Banke. Poznat je po želji da postigne transparentnost središnje banke. Upravo tijekom njegovih godina u Fedu, središnja banka je počela davati jasnije poglede o smjeru kamatnih stopa. Glasni je zagovornik ciljane inflacije kao smjernice za politiku kamatnih stopa. Greenspan se suprotstavlja tom mehanizmu jer smatra da bi to umanjilo fleksibilnost Feda.

Sredinom tjedna pokrenuta istraga oko računovodstvenih praksi u najvećem svjetskom proizvođaču vozila General Motorsu zabrinula je, međutim, ulagače radi mogućeg porasta izbjegavanja rizika u svijetu, što je pritisnulo tečaj američke valute. Vijesti iz GM-a podsjetile su ulagače na stečaj telekomunikacijskog giganta WorldCom prije tri godine, zbog neprimjerenih računovodstvenih praksi, što je tada znatno pogodilo tečaj dolara. "Vijest iz GM-a uzrokovala je pad tečaja dolara, a sada tržišta čekaju na reakciju tržišta korporativnih obveznica u potrazi za znakovima rastućeg izbjegavanja rizika", kazao je Mansoor Mohi-uddin, valutni strateg pri UBS-u.

U međuvremenu, tečaj kineskog juana dosegnuo je najvišu razinu prema dolaru nakon njegove aprecijacije u srpnju ove godine, dosegnuvši 8,0846 juana za dolar. Razlog tome je medijsko izvješće da je američki ministar financija John Snow ovih dana kineskim dužnosnicima kazao kako Washington očekuje daljnju aprecijaciju juana prije posjete američkog predsjednika Georga Busha Pekingu idućeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙