FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jubilarna 25. Smotra hrvatske kulture u Kraljevini Švedskoj

KOPENHAGEN, 29. listopada 2005. (Hina) - U Malmoeu je u subotu unazočnosti hrvatskog veleposlanika u Švedskoj Svjetlana Berkovićaotvorena jubilarna 25. Smotra hrvatske kulture u Kraljevini Švedskoj.
KOPENHAGEN, 29. listopada 2005. (Hina) - U Malmoeu je u subotu u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Švedskoj Svjetlana Berkovića otvorena jubilarna 25. Smotra hrvatske kulture u Kraljevini Švedskoj.

Hrvati u Švedskoj, njih oko 30 tisuća već četvrt stoljeća uspješno njeguju i promiču hrvatsku kulturu, tradiciju i jezik u prijateljskoj Švedskoj, najvećoj skandinavskoj zemlji, naglasio je veleposlanik Berković na svečanosti Hrvata u Malmou, trećem po veličini švedskom gradu u kojem djeluje i najbrojnija zajednica Hrvata. Veleposlanik Berković ukazao je i na važnost očuvanja hrvatskog identiteta izvan domovine te je podsjetio na razvijene bilateralne odnose sa Švedskom koja podupire početak pregovora Hrvatske s Europskom Unijom.

Savez Hrvatskih društava u Švedskoj, istaknula je njihova predsjednica Dijana Vukušić, okuplja 28 lokalnih udruga Hrvata. Organizirano djeluju od 1978. godine i teži pomlađivanju članstva i jačanju svekolikih spona s domovinom.

Jubilarnu 25. Smotru hrvatske kulture koja je privukla gotovo tisuću uzvanika upotpunio je raznolik kulturno-umjetnički program. U Kongresnom centru u Malmou otvorena je i izložba zagrebačke slikarice Marijanke Avramović. Predstavljena su ulja na platnu s motivima "Hrvatske močvare". Održan je i sastanak Odbora učitelja koji podučavaju djecu druge i treće generacije hrvatskom kao materinjem jeziku. Prikupljena je tom prilikom i pomoć likovnoj sekciji Matice Hrvatske u Vukovaru. Poludnevnom druženju Hrvata bili su nazočni i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Sture Theolin, te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Švedskoj Jakov Skočibušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙