FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Hrvati priredili festival hrvatske kulture u Seattleu

WASHINGTON/SEATTLE,3. listopada(Hina) - Američki Hrvati iz saveznedržave Washington priredili su u nedjelju cjelodnevni festivalhrvatske kulture u Seattleu s glazbom, plesovima, narodnim nošnjama ipredstavljanjem hrvatske povijesti, "CroatiaFest".
WASHINGTON/SEATTLE,3. listopada(Hina) - Američki Hrvati iz savezne države Washington priredili su u nedjelju cjelodnevni festival hrvatske kulture u Seattleu s glazbom, plesovima, narodnim nošnjama i predstavljanjem hrvatske povijesti, "CroatiaFest".

Ovo je drugi po redu godišnji CroatiaFest, na kojem su se sastali američki Hrvati sjeverozapadne američke obale kako bi predstavili svoj etnički i kulturni identitet, povijest i staru domovinu.

U Seattle Centeru su s hrvatskom narodnom glazbom i plesovima nastupile brojne skupine iz savezne države Washington uključujući orkestar Ruže Dalmatinke, plesni ansambl Vela Luka, folklorni ansambl Radost te tamburaški orkestar Kardinal Stepinac iz kanadskog Vanocuvera.

Izložba fotografija predstavila je povijest naseljavanja i svakodnevni život i rad američkih Hrvata u njihovim rudarskim zajednicama u Ronaldu i Roslynu, zajednicama ribara u Gig Harboru i Tacomi te skupinama koje su se bavile pretežno eksploatacijom drveta u Grays Harboru.

"Svrha CroatianFesta je da održi i pojača svijest o hrvatskoj kulturi u hrvatskoj zajednici i ojača povezanost s domovinom", rekao je za Hinu počasni hrvatski konzul u Seattleu Frank Brozovich, jedan od organizatora festivala.

Bila je to prigoda i za promociju hrvatskog turizma koju je priredila Hrvatska turistička zajednica iz New Yorka.

Predstavljene su i narodne nošnje iz hrvatskih krajeva iz kojih su došli američki Hrvati koji danas žive u državi Washington. Hrvata tu danas ima oko 30.000, računajući sve generacije useljenika, a većinom su došli iz Dalmacije i Gorskog Kotara, a ima ih i iz Metkovića i okolice te Hercegovine.

Festival je posjetilo nekih 5.000 ljudi, a nazočne je pozdravio i Frank Chopp, predsjednik parlamenta države Washington, i sam hrvatskog podrijetla.

Posebni gost Adam Eterović, povjesničar iz San Francisca, govorio je hrvatskom narodu i njegovoj povijesti.

CroatiaFest su organizirali hrvatska zajednica, hrvatski počasni konzul u Seattleu Frank Brozovich i Hrvatska turistička zajednica iz New Yorka u suradnji s Vijećem za etničko nasljeđe iz Seattlea.

Ova smotra hrvatske kulture u Seattleu postala je već tradicionalna i bit će priređena i sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙