FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Vezak vezla, niz Bosnu gledala"

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Izložba tradicijskog odijevanja inakita Hrvata iz Bosne i Hercegovine i zbirke samostana i Duhovnogcentra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, pod nazivom "Vezak vezla,niz Bosnu gledala", otvorena je večeras u Etnografskom muzeju uZagrebu.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Izložba tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata iz Bosne i Hercegovine i zbirke samostana i Duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, pod nazivom "Vezak vezla, niz Bosnu gledala", otvorena je večeras u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Izložba obuhvaća više od 40 nošnji i 100-tinjak komada vrijednog i antiknog nakita koji su sačuvali Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je u nazočnosti velikoga broja sudionika u narodnim nošnjama, članova kulturno-umjetničkih društava iz BiH i posjetitelja, otvorio predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić.

Autor izložbe je karmelićanin o. Zvonko Martić iz Duhovnog centra Karmel sv. Ilije, koji je istaknuo da je to blago skupljao 10-tak godina, a da svaka od tih nošnji ima vlastitu priču.

Nošnje i nakit Hrvata u BiH raznolike su i dijele se u tri osnovna tipa: dinarski, panonski i gradski. Vrijednost zbirke je važna i zbog raseljavanja Hrvata u nedavnom ratu, pa je i ova zbirka karmelićana neprocjenjiva jer svjedoči kulturu i tradiciju hrvatskog naroda u BiH tijekom niza stoljeća, kazao je o. Martić.

Najavio je i da će zbirka biti stalno izložena u samostanu i Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, kad bude završena gradnja.

Provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Jakov Mamić u katalogu izložbe istaknuo je da su postavljanjem stalne izložbe tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata u BiH hrvatski karmelićani željeli dati doprinos očuvanju etnografskog nasljeđa bosanskohercegovačkih Hrvata.

Jedan od razloga je i taj što u BiH ne postoji muzejska ustanova u kojoj bi se čuvale nošnje iz različitih krajeva gdje žive ili su življeli bosanskohercegovački Hrvati.

Provincijal Mamić naglasio je kako je njihova želja da vrijednost tih nakita i nošnji bude prepoznata i kod onih ljudi koji žele pomoći Hrvatima u BiH i omogućiti da u samostanu i Duhovnom centru Karmel sv. Ilije Buško jezero, dovrše stalni postav i dopune ovu zbirku.

Svečanost otvorenja upotpunili su članovi s nekoliko kulturno-umjetničkih društava u bogatim narodnim nošnjama iz Tomislavgrada i Kraljeve Sutjeske.

Izložba u Etnografskom muzeju bit će otvorena do 27. studenoga, a financirali su je Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙