FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP traži razrješenje Jadranke Cigelj

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - SDP je zatražio danas od Vlade darazriješi dužnosti predstojnicu Vladina Ureda za udruge JadrankuCigelj zbog njezinih izjava u intervjuu Glasu Koncila o radunevladinih udruga.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - SDP je zatražio danas od Vlade da razriješi dužnosti predstojnicu Vladina Ureda za udruge Jadranku Cigelj zbog njezinih izjava u intervjuu Glasu Koncila o radu nevladinih udruga.

"Jako smo zabrinuti jer smo shvatili da u Hrvatskoj ima jako puno neprijatelja", rekao je novinarima predsjednik SDP-ova Savjeta za ljudska prava i civilno društvo Ivo Josipović.

Dodao je da u Hrvatskoj djeluje 28.000 udruga, a da je 35 posto stanovništva u barem jednoj udruzi. "Zamislite koliko u Hrvatskoj imamo neprijatelja ako je točno što Cigelj kaže da su civilne udruge leglo antihrvatstva", rekao je Josipović.

Ne može, kaže, prihvatiti objašnjene Cigelj da je stavove u intervjuu iznijela kao privatna osoba. "To bi bilo isto kao da predsjednik organizacije za borbu protiv rasne diskriminacije privatno izjavi da mrzi crnce", istaknuo je Josipović.

Ustvrdio je da SDP na civilno društvo ne gleda kao na neprijatelje već kao na partnere i korektive državne politike, koja, uvjeren je, treba biti motivirajuća za civilno društvo.

Josipović smatra da se Vlada mora ograditi od stavova Jadranke Cigelj te uvjeriti da oni nisu u skladu s njezinom politikom prema civilnom sektoru.

Ne razriješi li Vlada Cigelj dužnosti, SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol najavljuje da će na početku idućeg saborskog zasjedanja, na aktualnom prijepodnevu, od Vlade tražiti da se odredi prema takvim izjavama i civilnom sektoru.

Po njezinom mišljenju, stavovi Jadranke Cigelj razotkrivaju dvostruku igru Vlade, "koja s jedne strane deklarativno podupire civilno društvo, a istodobno nameće nejasne kriterije za razvoj tog sektora".

Iz vladina Ureda za udruge izvijestili su da Jadranka Cigelj nije u mogućnosti danas razgovarati jer ima sastanak.

Premijer Ivo Sanader danas se u ime Vlade ogradio od nekih izjava Jadranke Cigelj u raspravi s udrugama i zadužio potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor da predloži radnu skupinu koja će raditi na strategiji razvoja civilnog društva.

Nepotrebno se vodi javna rasprava oko jednog dokumenta koji ne postoji, dokumenta kojega nismo (u Vladi) ni vidjeli i ne znamo o čemu se radi, kazao je premijer na početku sjednice Vlade.

Za Vladu ne postoji strategija razvoja civilnog društva, kazao je Sanader, ističući da Vlada podupire razvoj civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙