FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokratska stranka Borisa Tadića napušta Skupštinu Srbije

BEOGRAD,5. listopada(Hina) - Glavni odbor Demokratske strankesrbijanksog predsjednika Borisa Tadića odlučio je većinom glasova usrijedu poslijepodne da zastupnici te stranke do daljnjega više nesudjeluju u radu Skupštine Srbije.
BEOGRAD,5. listopada(Hina) - Glavni odbor Demokratske stranke srbijanksog predsjednika Borisa Tadića odlučio je većinom glasova u srijedu poslijepodne da zastupnici te stranke do daljnjega više ne sudjeluju u radu Skupštine Srbije.

Demokratska stranka (DS) ima 37 od ukupno 250 zastupnika u republičkom parlamentu.

Zastupnici DS-a, kako stoji u odluci Glavnog odbora, vratit će se u parlament u trenutku u kojem ocijene da je to "neophodno radi zaštite nacionalnih i državnih interesa".

Odluka o napuštanju Skupštine Srbije uslijedila je nakon što je Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice nedavno potpisala koalicijski sporazum s dva zastupnika Sandžačke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, koji su u parlament ušli na listi Demokratske stranke, nakon parlamentarnih izbora prije dvije godine.

Predsjednik zastupničkog kluba DS-a u Skupštini Srbije Dušan Petrović kazao je novinarima nakon sjednice Glavnog odbora da su odlukom o koaliranju sa zastupnicima Sandžačke demokratske akcije DS-u ukradena dva mandata, te DS svojim sudjelovanjem u radu parlamenta ne želi "legalizirati" pravno nasilje. Zaključak je glavnog odbora DS-a, kazao je Petrović, da nasilno održavanje većine u Skupštini Srbije vodi radikalizaciji političkih prilika u zemlji i urušavanju demokratskog potencijala Srbije.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u srijedu navečer, da je odluka DS-a da ne sudjeluje u radu parlamenta "loša, prenagljena i nedovoljno promišljena", te da bi bilo najbolje da ju ta stranka preispita.

Manjinsku vladu Vojislava Koštunice, predsjednika Demokratske stranke Srbije, podržava Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, te G17 Plus potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa, ali i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića, koja formalno nije u koaliciji.

Sporazum Koštuničine stranke s dvojicom zastupnika sa Sandžaka uslijedio je nakon smjene predsjednika Socijaldemokratske partije Nebojše Čovića - koja, inače, ima tri zastupnika u parlamentu - s funkcije predsjednika Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije, nakon čega je jedini ministar iz njegove stranke Slobodan Lalović, zadužen za rad i socijalnu skrb, napustio stranku i ostao u Vladi kao nestranačka osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙