FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beču se u nedjelju održavaju mjesni izbori

BEČ, 21. listopada 2005. (Hina) - Mjesni izbori za gradsku, pokrajinskui općinske skupštine održat će se u nedjelju u Beču, a natječu seSocijal-demokratska stranka SPOe, Narodna OeVP, Slobodarska FPOe,Stranka zelenih, Pokret za budućnost Austrije BZOe i Komunističkastranka KPOe.
BEČ, 21. listopada 2005. (Hina) - Mjesni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine održat će se u nedjelju u Beču, a natječu se Socijal-demokratska stranka SPOe, Narodna OeVP, Slobodarska FPOe, Stranka zelenih, Pokret za budućnost Austrije BZOe i Komunistička stranka KPOe.

Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da bi Socijaldemokratska stranka s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom mogla osvojiti više od 50 posto glasova, Narodna stranka 19 posto, Stranka zelenih 17 posto, Slobodarska stranka 8 posto te Pokret za budućnost Austrije 1 posto i Komunistička stranka 1 posto.

Slobodarska stranka s Heinzom-Christianom Stracheom temeljila je posebno svoju predizbornu utrku na nesnošljivosti prema strancima u Austriji, kao i snažnom protivljenju pristupa Turske u EU, iako je sinoć izjavio "predbacuju mi da sam netrpeljiv prema strancima. To nije istina, ali na žalost u Austriju je došlo previše stranaca i to previše pogrešnih osoba".

Prvi put u Beču na lokalnim izborima imaju pravo glasovati i šesnaestogodišnjaci.

Do sada su vlast obnašali socijademokrati, čiji gradonačelnik Haeupl uživa veliku popularnost među Bečanima, naslijedivši na toj dužnosti iznimno popularnog bivšeg gradonačelnika Helmuta Zilka. U javnosti se smatra da se Haeupl dokazao kao njegov dostojan nasljednik osobito u nastojanjima da Beč zadrži svoj ugled važnog međunarodnog središta.

Na prošlim izborima socijaldemokrati su imali apsolutnu većinu u pokrajinskom zemaljskom parlamentu Beča - 52 od 100 zastupničkih mjesta.

Sve ostale stranke žele spriječiti Haeupla da dobije apsolutnu većinu, no to će po mišljenju analitičara biti vrlo teško učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙