FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na izjave J. Cigelj

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnostspolova Gordana Lukač Koritnik danas je u priopćenju izrazilanezadovoljstvo nekim tvrdnjama predstojnice Vladinog Ureda za udrugeJadranke Cigelj iz intervjua "Glasu Koncila" koje je izrekla, kako senavodi, u kontekstu "negiranja kategorije ženskih ljudskih prava iudruživanja na nezdravim temeljima".
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik danas je u priopćenju izrazila nezadovoljstvo nekim tvrdnjama predstojnice Vladinog Ureda za udruge Jadranke Cigelj iz intervjua "Glasu Koncila" koje je izrekla, kako se navodi, u kontekstu "negiranja kategorije ženskih ljudskih prava i udruživanja na nezdravim temeljima".

Pravobraniteljica je ocijenila nedopustivim da Jadranka Cigelj kao predstavnica jednog Vladinog tijela u tom intervjuu na pitanje o udruživanju "koja ponekad imaju nezdrave temelje" i tko ih podržava odgovara komentirajući isključivo i jedino feminizam, prava žena i homoseksualnost.

Na taj način se, smatra pravobraniteljica, sugerira da su neka civilna udruživanja temeljena na tim kategorijama ona "nezdravih temelja" i iznosi teza o nepostojanju ženskih ljudskih prava.

Gordana Lukač Koritnik još smatra da su takva stajališta u nesuglasju s retorikom međunarodnih dokumenata koja govore o ženskim ljudskim pravima, nasilju nad ženama, trgovanju ženama i da su suprotna važećim nacionalnim dokumentima, prije svega s programom Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe da nacionalna politika kao jedno od područja svog interesa navodi upravo "ženska ljudska prava" i obrađuje ih u poglavlju "ljudska prava žena".

"Dovođenjem u pitanje postojanje ženskih ljudskih prava, Jadranka Cigelj dovodi u pitanje navedeni nacionalni dokument kao i sve srodne nacionalne i međunarodne dokumente te političke i građanske prakse temeljene na njima", ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

Jadranka Cigelj je u intervjuu Glasu Koncila istaknula kako zagovara prava žena ondje gdje su ona ugrožena, ali da postoje ljudska, a ne ženska i muška prava. A što se tiče homoseksualizma Cigelj je, uz ostalo, istaknula da je to intimna stvar svakog čovjeka, ali nedopustivim smatra "agresivni homoseksualizam koji se pretvara u političku opciju i postaje model koji krši pravilo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙