FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana "vukovarske trojke" difamira dr. Bosanac

DEN HAAG, 28. listopada 2005. (Hina) - Ravnateljica vukovarske bolnicedr. Vesna Bosanac u četvrtak je nastavila svjedočiti na suđenju"vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY),odgovarajući na pitanja branitelja Borivoja Borovića koji ju jepokušao difamirati tvrdnjama da je 1991. i sama bila pod istragom zaratni zločin.
DEN HAAG, 28. listopada 2005. (Hina) - Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac u četvrtak je nastavila svjedočiti na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY), odgovarajući na pitanja branitelja Borivoja Borovića koji ju je pokušao difamirati tvrdnjama da je 1991. i sama bila pod istragom za ratni zločin.

Borović, koji u postupku zastupa optuženog Miroslava Radića, pokušao je kao dokaz uvesti dokumente iz istrage koju je protiv nje 1991. otvorio vojni sud u Beogradu.

Ta je istraga, po riječima odvjetnika, vođena zbog smrti vojnika JNA Ivice Nestorovića iz Zrenjanina, koji je podlegao ranama zadobivenim u napadu na Vukovar jer mu u improviziranoj ratnoj bolnici u Borovo-comercu nije pružena pomoć. Dr. Đorđe Kuzmanović tada je svjedočio da je dr. Bosanac zabranila da mu se ukaže pomoć, naveo je Borović.

Premda svjedokinju uopće nije ispitivao o tim navodima, Borović je krajnje neuobičajeno pokušao to uvesti kao dokaz u protuispitivanju. Tome se oštro usprotivio tužitelj Marks Moore, a predsjedavajući sudac Kevin Parker postavio je pitanje relevantnosti istrage u Beogradu.

"Taj postupak je u prekidu ali nikad nije obustavljen. Političkim dogovorom Hrvatske i Srbije, uz intervenciju veleposlanstva SAD u Beogradu, odlučeno je da dr. Bosanac bude razmijenjena. Istraga nije obustavljena a ratni zločini ne zastarijavaju, to se tiče kredibiliteta svjedoka", rekao je Borović, no njegov dokaz nije prihvaćen.

Sredinom prosinca 1991. dr. Bosanac je razmijenjena zajedno s 44 Hrvata zarobljena nakon pada Vukovara i odvedena u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Dr. Bosanac je prvi svjedok optužbe na suđenju umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, 1991. zapovjedniku 1. Gardijske brigade JNA i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za pokolj 294 hrvatska ranjenika i civila, odvedena iz vukovarske bolnice, na Ovčari 20. studenoga 1991.

Borović je iznosio navode da su se brojni hrvatski vojnici 18. studenoga nakon pada obrane Vukovara, sklonili u bolnicu, te da su im po nalozima dr. Bosanac stavljani zavoji i gips ili bijele odore bolničkog osoblja.

Šljivančaninov odvjetnik Novak Lukić pitao je "nije li točno da ste vi u detalje bili upoznati da se hrvatski vojnici pokušavaju maskirati u civile?"

Dr. Bosanac odbacila je te tvrdnje kao netočne, te iznijela podatak da je u tri mjeseca opsade Vukovara, u bolnici hospitalizirano 3470 osoba, od čega 50 do 60 posto civila a ostalo hrvatskih vojnika i policajaca, te je taj odnos varirao.

Naglasila je da je među 200 tijela žrtava ekshumiranih na Ovčari, bilo 97 vojnika.

Borović je također dovodio u pitanje dijelove njezinog glavnog iskaza vezane uz vrste ortužja iz kojeg se pucalo na bolnicu, osporavajući da je ona mogla znati kada je pucao tenk, haubica, ili VBR, kada je pala granata a kada bomba, i slično.

Svjedokinja je kazala da je dobro znala što je pogađalo bolnicu, a da su joj oko vrsta oružja o kojem je javljala u svojim apelima pomagali kolege.

Borović je osporavao i njezino svjedočenje da je JNA koristila bojne otrove, no ona je potvrdila da su bacane bombe s "plinom koji je izazivao suzenje, kašalj i mirisao na DDT".

Dr. Bosanac također je negirala tvrdnje branitelja "vukovarske trojke" da su na prozorima bolnice bile vreće za pijesak, kao zakloni za pucanje, te da je u dvorištu bilo skladište oružja.

Odvjetnik Novak Lukić u ponedjeljak poslijepodne dovršit će protuispitivanje dr. Bosanac, nakon čega će optužbe izvesti svog drugog svjedoka.

Ambiciozna najava tužitelja Moora da će dokazni postupak obrane završiti do kraja veljače, ispitujući na dan po jednog od 70 najavljenih svjedoka, već je na početku suđenje doveden u pitanje jer je za iskaz prvog svjedoka potrošeno pet dana.

Mrškić, Šljivančanin i Radić optuženi su još 1995., a u pritvoru su od 2002. - Mrkšić i od 2003. - Radić i Šljivančanin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙