FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok o "insceniranoj humanitarnoj krizi" na Kosovu 1999.

DEN HAAG, 27. listopada 2005. (Hina) - Na Kosovu je 1999. insceniranahumanitarna kriza kao opravdanje za agresiju NATO-a, rekao je učetvrtak svjedok obrane Vlatko Vuković na suđenju bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom(ICTY).
DEN HAAG, 27. listopada 2005. (Hina) - Na Kosovu je 1999. inscenirana humanitarna kriza kao opravdanje za agresiju NATO-a, rekao je u četvrtak svjedok obrane Vlatko Vuković na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

"Uvjeren sam da se željela inscenirati humanitarna katastrofa kako bi se opravdala agresija na SR Jugoslaviju", kazao je umirovljeni pukovnik Vuković, koji je 1999, zapovijedao bataljunom 549. Motorizirane brigade VJ u Đakovici. Na vrhuncu krize u ožujku 1999. s Kosova je u Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru izbjeglo više od 800.000 tisuća Albanaca.

Vuković je optužio NATO za "neselektivno bombardiranje" na Kosovu navodeći kako su savezničke bombe uništile povijesne i kulturne spomenika i vjerske objekte u Đakovici, što je u Miloševićevoj optužnici pripisano srpskim snagama.

Svjedok je potvrdio poznate teze Miloševićeve obrane, prema kojima su albanski civili 1999. napuštali Kosovo u strahu od bombardiranja NATO-a i slijedeći upute Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a ne zbog izloženosti sustavnom progonu srpske policije i vojske.

On je ustvrdio kako u Đakovici "nije bilo znatnijih pokreta stanovništva" sve do početka zračnih udara NATO-a 24. ožujka 1999.

Milošević, optužen za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, idućeg utorka nastavlja s ispitivanjem svjedoka Vukovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙