FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićev zahtjev za dodatno vrijeme pruranjen - vijeće

DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) koje vodi proces bivšem jugoslavenskom predsjedniku SlobodanuMiloševiću u četvrtak je njegov zahtjev za dodatnih 100 radnih dana zaobranu ocijenilo ''preuranjenim'' te ga pozvalo da djelotvornijeorganizira izvođenje dokaza u 30-ak dana koliko mu je preostalo považećem rasporedu suđenja.
DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje vodi proces bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u četvrtak je njegov zahtjev za dodatnih 100 radnih dana za obranu ocijenilo ''preuranjenim'' te ga pozvalo da djelotvornije organizira izvođenje dokaza u 30-ak dana koliko mu je preostalo po važećem rasporedu suđenja.

''Vijeće sada neće razmatrati vaš zahtjev za produljenje vremena za izvođenje dokaza obrane. Od vas tražimo da bolje koristite preostalih 106 radnih sati. Uz uporabu raspoloživih resursa možete izvesti puno više svjedoka nego do sada'', rekao je predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Milošević je od početka dokaznog postupka obrane, 31. kolovoza 2004., potrošio 70 posto od 150 radnih dana za obranu, saslušavši u tom vremenu samo 40 svjedoka - gotovo isključivo vezanih za kosovski dio optužnice. U novom popisu svjedoka koji je u utorak predočio vijeću, zatražio je odobrenje za izvođenje još 199 svjedoka u dodatnih 100 radnih dana, uključujući 74 svjedoka za Hrvatsku i 106 za BiH.

Milošević se usprotivio stavu sudskog vijeća, ocjenivši da je nepošten i ograničava njegova procesna prava.

''Vi mi matematikom ograničavate pravo na obranu. To se ne može zvati poštenim pristupom'', kazao je i ponovio zahtjev za dodatnim vremenom, podsjetivši da su tužitelji imali na raspolaganju dvostruko više vremena, odnosno 300 radnih dana.

Tužitelj Geoffrey Nice suprotstavio se zahtjevu, navodeći kako je Milošević često upozoravan na potrebu da bolje koristi vrijeme i usluge sudski postavljenog branitelja Stevena Kaya.

''On je sve to odbio, upravo s namjernom da traži više vremena'', kazao je Nice te zatražio da vijeće odbaci zahtjev.

Vijeće nije sugeriralo Miloševiću izbor svjedoka u preostalih 106 sati, iako on s nastavkom izvođenja svjedoka za Kosovo kreira situaciju u kojoj mu se neće moći uskratiti pravo da u dodatnom vremenu iznese obranu protiv optužbi za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj.

Prvo suđenje jednom predsjedniku države pred međunarodnim sudom počelo je 12. veljače 2002., i sa svoje tri i pol godine trajanja postalo je najdulji proces za ratne zločine u povijesti. Prema važećem rasporedu suđenja Milošević bi trebao dovršiti obranu u ožujku 2006., završne riječi očekuju se na jesen 2006. a presuda u prvoj polovici 2007., no istaknuti zahtjev za dodatnim vremenom obrane, kao raniji zahtjev za dodatnim otvaranjem dokaznog postupka optužbe, dovest će do daljnjeg produljenja već ionako maratonskog procesa.

Suđenje je u četvrtak nastavljeno protuispitivanjem svjedoka Miloša Đošana, umirovljenog generala Vojske Jugoslavije, koji je u vrijeme rata na Kosovu zapovijedao garnizonom VJ u Đakovici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙