FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj zatražio minimalno 25 godina zatvora za Bralu

DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Tužitelj Mark Harmon zatražio jeda bivši pripadnik specijalne postrojbe HVO-a ''Đokeri'' MiroslavBralo Cicko provede najmanje 25 godina u zatvoru zbog ratnih zločinanad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993. za koje je priznao krivnju,na raspravi o visini kazne koja se u četvrtak održava na Haškom sudu(ICTY).
DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Tužitelj Mark Harmon zatražio je da bivši pripadnik specijalne postrojbe HVO-a ''Đokeri'' Miroslav Bralo Cicko provede najmanje 25 godina u zatvoru zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993. za koje je priznao krivnju, na raspravi o visini kazne koja se u četvrtak održava na Haškom sudu (ICTY).

''Optužba traži da Bralo odsluži minimalnu obveznu kaznu od 25 godina zatvora prije nego bude moguće razmatrati njegovo oslobađanje'', kazao je tužitelj Harmon.

Bralo je 19. srpnja na temelju sporazuma s Tužiteljstvom priznao krivnju po svih osam točaka optužnice za progon kao zločin protiv čovječnosti zbog sudjelovanja u pokolju u Ahmićima, te za ubojstva, mučenje, silovanje, nehumane postupke i zatočenje civila.

Tužiteljstvo od njega nije tražilo suradnju u drugim predmetima niti se obvezalo zauzvrat tražiti manju kaznu.

Tužitelj ja naglasio da je Bralo bio samo običan vojnik i počinitelj zločina a ne naredbodavac, no istaknuo je njegovu ''važnu ulogu'' i entuzijazam kod napada na Ahmiće i okrutnost kod drugih djela.

''Bralo je bio korisno sredstvo drugima koji su željeli očistiti Lašvansku dolinu od Bošnjaka, on je gorljivo služio svojim gospodarima'', konstatirao je tužitelj Harmon.

Zatražio je od vijeća da ga sudi po djelima - za ubojstvo ili pomoganje kod ubojstva 21 osobe, od čega devetoro djece, za okrutno silovanje bespomoćne žene, za paljenje kuća i miniranje džamije u Ahmićima 16. travnja 1993.

Tužitelj je u sudnici prikazao fotografije Bralinih žrtava, uključujući i devetoro djece iz obitelji Salkić i Ceremić u dobi od sedam do 17 godina, te čitao izvatke iz pisama onih koji su preživjeli pokolj u Ahmićima u kojima govore o ''teškom teretu stalnog proživljavanja užasa'' u kojima su izgubili cijele obitelji.

''Krugovi patnje koji potiču od Brale i njegovih suboraca osudili su žrtve na doživotne patnje'', kazao je tužitelj u svom emotivnom nastupu koji je Bralo slušao pognute glave.

Kao otegotne okolnosti za Bralu, Harmon je naveo ''veliki broj žrtava, mladost žrtava, izuzetno ponižavanje žrtve silovanja, svjedokinje A''. Olakotne okolnosti za Bralu su ''dobrovoljna predaja, priznanje krivnje i iskreno kajanje''.

Bralo je prvi Hrvat iz BiH koji je priznao krivnju za zločine prije početka suđenja i prvi koji je priznao da je napad na Ahmiće bio zločinački, dok su ostali u pet povezanih predmeta samo navodili sud na krivi trag, kazao je Harmon.

U prvom dijelu rasprave, koja je uglavnom protekla na zatvorenoj sjednici, Bralo se ispričao za zločine obiteljima žrtava.

''Izvinjavam se svim žrtama i njihovim obiteljima i svima drugima koji su osjetili užase rata od strane mene i mojih suboraca'', rekao je Bralo.

Nakon tužitelja svoje će argumente za visinu kazne iznijeti branitelj Jonathan Cooper.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙