FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Ivica Rajić priznao krivnju za teške povrede Ženevskih konvencija

DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik Hrvatskogvijeća obrane (HVO) u Kiseljaku Ivica Rajić u srijedu je pred Haškimsudom (ICTY) priznao krivnju po četiri točke optužnice koja ga teretiza teške povrede Ženevskih konvencija, na temelju sporazuma sTužiteljstvom, kojim je predviđena njegova "puna i značajna suradnja"s tužiteljem i raspon kazne od 12 do 15 godina zatvora.
DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku Ivica Rajić u srijedu je pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju po četiri točke optužnice koja ga tereti za teške povrede Ženevskih konvencija, na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, kojim je predviđena njegova "puna i značajna suradnja" s tužiteljem i raspon kazne od 12 do 15 godina zatvora.

"Kriv sam časni sude", rekao je Rajić nakon što mu je predsjedavajući sudac Liu Daqun pročitao svaku od četiri točke optužnice, navedene u sporazumu s Tužiteljstvom.

Na traženje suca, Rajić je potvrdio da je upoznat sa svim posljedicama potvrdnog izjašnjavanja o krivnji, uključujući i činjenicu da vijeće nije vezano dogovorom optužbe i obrane o visini kazne, te kazao kako "očekuje pravičnu kaznu".

Prema sporazumu s Tužiteljstvom, Rajić je priznao krivnju po osobnoj odgovornosti za "hotimično lišavanje života, nečovječno postupanje uključujući seksualno zlostavljanje, oduzimanje imovine i uništavanje širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom" kao teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949., zbog napada HVO i razaranja bošnjačkog sela Stupni Do kod Vareša, 23. listopada 1993.

Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od šest točaka optužnice koje su ga teretile za ubojstvo, okrutno postupanje i pljačku kao kršenje ratnog prava i običaja u pet točka i u jednoj za teške povrede Ženevskih konvencija zbog protupravnog zatočenja civila, te zauzvrat pristalo na jedinstvenu, objedinjenu kaznu zatvora u rasponu od 12 do 15 godina.

Pri tome "optuženi može predložiti donju granicu kazne od 12 godina, dok Tužiteljstvo može predložiti gornju granicu kazne od 15 godina".

Sporazumom je Rajić pristao na "punu i značajnu suradnju s tužiteljem", što po najavi predmetnog tužitelja Kennetha Scotta znači "davanje istinitog iskaza u nekim drugim postupcima".

Tužitelj je kazao kako sporazum o Rajićevu priznanju krivnje i činjenična osnova koja ga prati zadovoljava sve standarde za osuđujuću presudu, te kako je činjenična osnova dosljedna nalazima iz žalbene presude u predmetu protiv generala Tihomira Blaškića, koji je tijekom rta u BiH bio nadređen Rajiću kao zapovjednik Operativne zone HVO-a središnja Bosna.

Optužba uz sporazum nije priložila novu izmijenjenu optužnicu, već je samo odustala o ostalih šest točaka izmijenjene optužnice od 13. siječnja 2005., tako da je od optuženog traženo da promijeni svoje ranije izjašnjavanje o krivnji prema tom optužnom aktu. Suci su u raspravi postavili pitanje prihvatljivosti takvog atipičnog postupka, a nakon stanke su odlučili prihvatiti sporazum.

Sudac Liu je odredio rok do 15. studenoga za podneske optužbe i obrane uoči rasprave o visini kazne koja će se održati najvjerojatnije 28. studenoga.

Rajića (47), bivšeg zapovjednika Druge operativne skupine HVO-a u Operativnoj zoni središnja Bosna, ranija je optužnica teretila po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 10 točaka za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog ubojstva najmanje 37 bošnjačkih muškaraca, žena i djece u selu Stupni Do kod Vareša 23. listopada 1993., uništavanja sela i pljačku imovine te zbog zatočenja i zlostavljanja više od 250 bošnjačkih civila i vojnika u Varešu.

Prvotna optužnica protiv njega podignuta je još 1995. a uhićen je u Splitu 5. travnja 2003., te prebačen u pritvor ICTY-a 24. lipnja 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙