FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Počela rasprava o visini kazne za Miroslava Bralu

DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) je učetvrtak počela rasprava o visini kazne za bosanskog Hrvata MiroslavaBralu Cicka, koji je 19. srpnja ove godine priznao krivnju po svihosam točaka optužnice za ratne zločine počinjenje nad bošnjačkimcivila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.
DEN HAAG, 20. listopada 2005. (Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) je u četvrtak počela rasprava o visini kazne za bosanskog Hrvata Miroslava Bralu Cicka, koji je 19. srpnja ove godine priznao krivnju po svih osam točaka optužnice za ratne zločine počinjenje nad bošnjačkim civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Škotski sudac Iain Bonomy na početku je pročitao presudu raspravnog vijeće po kojoj je Bralo, na temelju priznanja, proglašen krivim za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti, za ubojstva, mučenje i silovanje kao kršenje ratnog prava i običaja, te za mučenje, nehumano postupanje i protupravno zatvaranje civila kao teške povrede Ženevskih konvencija.

Tereti se da je kao pripadnik posebne jedinice HVO-a "Jokeri" 16. travnja 1993. .sudjelovao u pokolju u Ahmićima, te za ubojstva i zlostavljanje zarobljenih Bošnjaka u svibnju iste godine.

Tužitelj Mark Harmon rekao je da optužba na raspravi neće imati svjedoka, dok se branitelj Jonathan Cooper o tome nije izjašnjavao već je najavio da će Brali dati izjavu na početku izlaganja stajališta obrane.

Prvi dio rasprave održan je uglavnom na zatvorenoj sjednici, a sudac Bonomy najavio je da bi rasprava mogla biti dovršena večeras ili u petak ujutro.

Optužba je u svom podnesku najavila da će tražiti kaznu od 25 godina zatvora za Bralu, koji se predao ICTY-u u studenom 2004. godine, devet godina nakon podizanja prvotne optužnice 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙