FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji: Vlada Federacije BiH ponovo će raspravljavati o Energopetrolu

SARAJEVO,28. listopada(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovineodržat će 31. listopada izvanrednu sjednicu kako bi još jednomraspravljala o problemima vezanim uz planiranu dokapitalizaciju tvrtkeEnergopetrol za što je najpovoljniju ponudu dao hrvatsko-mađarskinaftni konzorcij INA-MOL.
SARAJEVO,28. listopada(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održat će 31. listopada izvanrednu sjednicu kako bi još jednom raspravljala o problemima vezanim uz planiranu dokapitalizaciju tvrtke Energopetrol za što je najpovoljniju ponudu dao hrvatsko-mađarski naftni konzorcij INA-MOL.

Iz sjedišta federalne vlade u Sarajevu najavljeno je da bi se na sjednici zakazanoj za ponedjeljak trebala naći informacija namijenjena Zastupničkom domu Parlamenta Federacije koji će o "slučaju Energopetrol" također raspravljati na izvanrednom zasjedanju što bi trebalo uslijediti 7. studenoga.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma održat će se na zahtjev oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) i Bosanske stranke (BOSS) koje su zatražile da Vlada poništi raniju odluku o sklapanju ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola s INA-om i MOL-om te da privatizaciju te tvrtke odloži sve dok ona ne bude sanirana kako bi postala privlačnijom za moguće investitore.

INA i MOL su na natječaju dali daleko najpovoljniju ponudu. Ta je ponuda, uz kupnju većinskog državnog udjela u Energopetrolu, sadržavala i potvrdu preuzimanja dugova tvrtke u iznosu od oko 30 milijuna eura, investiranje gotovo 75 milijuna eura i zadržavanje svih postojećih zaposlenih kojih ima više od tisuću.

Na udaru dijela medija nakon odluke Vlade Federacije o prodaji Energopetrola hrvatsko-mađarskom konzorciju našli su se predsjednik Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić i ministar financija Dragan Vrankić.

Sarajevski tjednik "Dani" ustvrdio je kako su neki članovi vlade primili mito te su zbog toga glasovali za prodaju Energopetrola INA-i i MOL-u.

Federalni premijer Hadžipašić je, odgovarajući na učestale medijske napade, izjavio kako je potpuno nerealno očekivati da Vlada sama sanira Energopetrol jer za pokrivanje nagomilanih dugova te tvrtke naprosto nema novaca u proračunu.

Istodobno je upozorio kako bi svaka odgoda privatizacijskog postzoka mogla dovesti do propasti Energopetrola jer HVB banka prijeti ovrhom nad 25 najboljih crpki koje ima ta tvrtka zbog ranije uzetog kredita koji još nije vraćen.

Aktiviranje hipoteke nad vrijednom imovinom Energopetrola najavljeno je za kraj ovog mjeseca.

Sarajevski "Dnevni avaz" u petak na naslovnici najavljuje kako će Vlada u ponedjeljak sigurno ponišiti odluku o privatizaciji Eenergopetrola te tvrdi kako su INA i MOL navodno dodatno zatražili preuzimanje Energopetrolove imovine koja je izuzeta iz privatizacijskog postupka.

List tvrdi da se "sramna ponuda" za kupnju odnosi na hotel "Maršal" na Bjelašnici i naftne terminale koji su u nominalnom vlasništvu Federacije.

Mađarski veleposlanik u BiH Isztvan Varga izrazio je zabrinutost stalnim kompliciranjem postupka privatizacije Energopetrola.

"Naprosto se čudim da to nije obeshrabrilo Inu i MOL da nastave s daljim pregovaranjem", kazao je Varga u intervjuu "Jutarnjim novinama" dodavši kako je vrijeme da se privatizacija u BiH napokon počne provoditi na otvoren i jasan način i po istim kriterijima koji vrijede za sve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙