FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud u Sarajevu utvrdio da ne postoji dodatni dug Energopetrola

SARAJEVO,3. listopada(Hina) - Županijski sud u Sarajevu presudio jekako ne postoji nikakav dodatni dug koji bi opterećivao tvrtkuEnergopetrol, čime je otklonjena najveća zapreka najavljenojdokapitalizaciji i privatizaciji tog poduzeća u kojoj su kao strateškipartneri predloženi hrvatska INA i mađarski MOL, tvrde u ponedjeljaksarajevske Jutarnje novine.
SARAJEVO,3. listopada(Hina) - Županijski sud u Sarajevu presudio je kako ne postoji nikakav dodatni dug koji bi opterećivao tvrtku Energopetrol, čime je otklonjena najveća zapreka najavljenoj dokapitalizaciji i privatizaciji tog poduzeća u kojoj su kao strateški partneri predloženi hrvatska INA i mađarski MOL, tvrde u ponedjeljak sarajevske Jutarnje novine.

Županijski je sud, kako navodi list, rješavajući žalbu Energopetrola na odluku Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine o postojanju poreznog duga u iznosu od 22 milijuna konvertibilnih maraka (oko 11,2 milijuna eura), odlučio kako je ta žalba opravdana te je cijeli predmet vratio na ponovno rješavanje federalnom Ministarstvu financija. To je Ministarstvo sudsku odluku dobilo 29. rujna.

Direktor Energopetrola Namik Bušatlić ponovio da je sve vrijeme tvrdio kako dodatnog duga nema te da je notorna laž da je Energopetrol prikrio porezni dug.

Istaknuo ja da je odgoda privatizacije gotovo dovela tu tvrtku do propasti.

A upravo taj, naknadno utvrđeni navodni dug Energopetrola, zaustavio je proces privatizacije te tvrtke jer je konzorcij INA-MOL odbio prihvatiti izmirenje prijepornih dugovanja u visini 11 milijuna eura, posebice stoga što ona nisu ni na koji način spomenuta u natječaju kojega je raspisala federalna Vlada.

Posebno vladino povjerenstvo, koje je razmatralo prispjele ponude za privatizaciju Energopetrola odnosno preuzimanje 67 posto državnog udjela, još je 15. travnja utvrdilo kako je daleko najpovoljniju ponudu dao hrvatsko-mađarski konzorcij.

INA i MOL ponudom su prihvatili sanirati postojeće dugove Energopetrola te u roku od tri godine investirati 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76,7 milijuna eura) uz zadržavanje svih zaposlenih.

Pojava naknadno utvrđenog duga zaustavila je međutim pregovore o konačnom potpisivanju ugovora koji nisu okončani ni do danas.

Vlada je čak poduzela korake kako bi se poništio sadašnji i pripremio novi natječaj za privatizaciju sarajevske naftne tvrtke.

"Očekujem da se konačno stavi točka na taj proces", kazao je Bušatlić upozoravajući kako je "zatrpavanje" Energopetrola stalnim opomenama Porezne uprave o navodnom neplaćenom dugu tu tvrku dovelo u poziciju da ne može normalno poslovati.

Vlada Federacije BiH o privatizaciji Energopetrola trebala bi raspravljati na sjednici zakazanoj za 6. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙