FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski HDZ: ne stoje oporbene katastrofične ocjene o privatizaciji

ZAGREB,29. rujna(Hina) - Zastupnici HDZ-a danas su u Hrvatskom saboruustrajali u tvrdnji da izvješća nadležnih državnih tijela o postupanjupo rezultatima revizije pretvorbe i privatizacije ukazuju da ne stojeoporbene katastrofične ocjene o privatizaciji kao organiziranojpljački.
ZAGREB,29. rujna(Hina) - Zastupnici HDZ-a danas su u Hrvatskom saboru ustrajali u tvrdnji da izvješća nadležnih državnih tijela o postupanju po rezultatima revizije pretvorbe i privatizacije ukazuju da ne stoje oporbene katastrofične ocjene o privatizaciji kao organiziranoj pljački.

U nastavku rasprave o izvješćima HFP-a, Državnog odvjetništva i drugih nadležnih tijela o učinjenom po pitanju utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u privatizaciji, HDZ-ovci su tvrdili da je u privatizaciji 1990-ih bilo "devijantnih ponašanja", ali ne toliko koliko se to htjelo prikazati u javnosti.

"Kaznenih djela u procesu privatizacije bilo je više nego što Hrvatska zaslužuje, ali puno manje nego što je prikazano u javnosti", kazao je Emil Tomljanović (HDZ).

Temelj za iznesene tvrdnje HDZ-ovci vide u izvješću Državnog odvjetništva po kojemu su u tek 4,6 posto slučajeva utvrđene nezakonitosti.

"To što ste vi htjeli da je kaznenih djela u privatizaciji bilo u 90 posto slučajeva, a ispalo tek 4,6 posto, i da su nestale milijarde, a ispali milijuni, to je vaša stvar. To nije stav Državnog odvjetništva, to je istina", poručio je oporbenim zastupnicima Andrija Hebrang (HDZ).

Njegov stranački kolega Dražen Bošnjaković upitao se kako bi Hrvatska uopće preživjela da su istinite katastrofične oporbene ocjene o privatizaciji, tvrdeći da su privatizacijskim neuspjesima uvelike pridonijele ratne okolnosti, zaostala poduzeća s viškom zaposlenika, itd.

Po njegovu mišljenju, Zakon o privatizaciji iz 1990-ih, koji je i danas na snazi, donesen je u najboljoj namjeri, "jer se nisu mogla predvidjeti neka devijantna ponašanja".

HDZ-ovci su oporbenjake, posebno one iz SDP-a, prozivali da su, ako već govore o zakonu kao temelju za privatizacijsku pljačku, mogli i mijenjati zakon, kako su i obećavali.

"Iako su članovi bivše vlade privatizaciju proučavali na jahti svoga prijatelja Vrhovnika, kada su se preplanuli vratili opet ništa", poručio je Krunoslav Markovinović (HDZ).

Oporbeni su zastupnici, kažu, zaprepašteni HDZ-ovim revitaliziranjem štete koju je privatizacija nanijela građanima i državi, opetujući ranije tvrdnje o privatizaciji kao osmišljenoj i organiziranoj pljački.

"Zakon je bio samo jedan od elemenata za organiziranu pljačku. Trebalo je postaviti državne tužitelje koji neće progoniti, smijeniti kvalitetne suce i na njihova mjesta postaviti poslušnike, na čelo Fonda postaviti ljude koji neće poništavati pretvorbu, donijeti političku odluku da se sve ovo zajedno provede", rekao je Nenad Stazić (SDP).

Isto misli i Milanka Opačić (SDP), prozivajući HDZ da, revitaliziranjem činjenice da je u privatizaciji nestalo pet milijardi DEM kapitala i izgubljeno 400 tisuća radnih mjesta, samo pokazuje da ni danas nema volje obračunati se s lopovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙