FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada započela privatizaciju dobavljača električne energije EDF

PARIZ, 28. listopada 2005. (Hina/dpa) - Francuska vlada u petak jezapočela s djelomičnom privatizacijom državnog diva u proizvodnjielektrične energije Electricite de France (EDF), ponudivši 206,6milijuna novih dionica privatnim i institucionalnim ulagačima.
PARIZ, 28. listopada 2005. (Hina/dpa) - Francuska vlada u petak je započela s djelomičnom privatizacijom državnog diva u proizvodnji električne energije Electricite de France (EDF), ponudivši 206,6 milijuna novih dionica privatnim i institucionalnim ulagačima.

U priopćenju za tisak francuskog ministarstva navodi se da će dionice EDF-a biti ponuđene privatnim ulagačima po cijeni od 28,5 do 33,1 eura, dok će institucionalni ulagači plaćati po dionici između 29,5 i 34,1 eura.

Time je vrijednost EDF-a, najvećeg svjetskog dobavljača električne struje dobivene iz nuklearne energije, procijenjena na između 55 i 63,5 milijardi eura.

Javna ponuda počela je u petak i trajat će najkasnije do 17. studenoga, tako da dionice EDF-a mogu biti uvrštene u kotaciju Pariške burze najkasnije do 21. studenoga. Očekuje se da će prodaja dionica donijeti sedam milijardi eura.

Ministarstvo financija potvrdilo je da će država zadržati 85 posto EDF-ovog kapitala a da će bivši i sadašnji zaposlenici kompanije imati priliku kupiti 15 posto dionica ponuđenih na prodaju.

Privatizaciju EDF-a uvelike su kritizirali sindikalni čelnici i političari lijevog krila, koji drže da bi tvrtke za javne usluge morale ostati u rukama države.

EDF zapošljava oko 160.000 ljudi a u ovoj godini očekuje dobit u visini 2,6 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙