FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskustva Hrvatske i zemalja regije godinu dana nakon rekonekcije

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Prošlogodišnje spajanjeelektroenergetskih sustava jugoistočnog i kontinentalnog dijela EuropeHrvatskoj je elektroprivredi (HEP) donijelo značajno smanjenjegubitaka u prijenosu električne energije i gubitci su manji za oko 130milijuna kilovatsati, što je oko pet milijuna eura.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Prošlogodišnje spajanje elektroenergetskih sustava jugoistočnog i kontinentalnog dijela Europe Hrvatskoj je elektroprivredi (HEP) donijelo značajno smanjenje gubitaka u prijenosu električne energije i gubitci su manji za oko 130 milijuna kilovatsati, što je oko pet milijuna eura.

Uz to, volumen trgovine (uvoza, izvoza i tranzita električne energije) se udvostručio što doprinosi i stabilnosti cijena u Hrvatskoj, istaknuo je član Uprave HEP-a za prijenos električne energije Ivica Toljan na danas održanom međunarodnom stručnom skupu "Godinu dana nakon UCTE rekonekcije - iskustva".

Rekonekcija, odnosno povezivanje većeg dijela elektroenergetske mreže jugoistočne Europe s glavnim dijelom kontinentalne europske mreže, 10. listopada 2004. koordinirana je i vođena iz Zagreba, a prethodila joj je obnova i izgradnja dviju važnih hrvatskih trafostanica - Ernestinovo i Žerjavinec.

Rekonekcija je bila izuzetno važan događaj ne samo za Hrvatsku nego i za Europu, istaknuo je generalni direktor portugalskog REN-a Jose Penedos, koji će početkom iduće godine preuzeti i predsjedanje UCTE (Međunarodne organizacije za koordinaciju prijenosa električne energije).

Uz hrvatske i predstavnici elektroprivreda susjednih zemalja ističu kako je rekonekcija doprinijela povećanju sigurnosti opskrbe električnom energijom, smanjenje gubitaka u prijenosu, poboljšanje naponskih prilika i povećanje trgovine i tranzita.

Veliki značaj rekonekcije je u povećanju sigurnosti, a predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak jamči sigurnu opskrbu električnom energijom ove zime i idućih nekoliko godina.

Ali već sada treba razmišljati i o novim izvorima, jer potrošnja električne energije u Hrvatskoj raste oko 4 posto godišnje, kazao je Mravak.

Uvoz električne energije je trenutno oko 15 posto godišnjih potreba i HEP mora iznaći načina da dobavi dovoljne količine, te se odredio za snažan investicijski ciklus i izgradnju novih izvora, naglasio je Mravak i prilikom današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumjevanju s austrijskom elektroprivredom - Oesterreichische Elektrizitatswirtshacft (Verbund).

Uz suradnju na tom području, Mravak ističe i značaj suradnje i razmjene iskustava u procesu restrukturiranja i u budućnosti privatizacije HEP-a.

Verbund je očuvao cjelovitost sustava, a proces privatizacije proveo je još prije 15 godina, 1989. kada je 49 posto dionica privatizirano putem burze, a država u svom vlasništvu drži većinski udio od 51 posto dionica. Već četiri godine, od 2001., austrijsko je tržište električnom energijom u potpunosti otvoreno.

To nije lako, ali ako to učinite na pravilan način vidjet ćete pozitivne učinke liberalizacije, istaknuo je generalni direktor Verbunda Hans Haider.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙