FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dr. Bosanac: Međunarodni predstavnici prepustili evakuaciju JNA

DEN HAAG, 27. listopada 2005. (Hina) - Ravnateljica vukovarske bolnicedr. Vesna Bosanac u četvrtak je na suđenju tzv. "vukovarskoj trojci"pred Haškim sudom (ICTY) svjedočila o ključnim trenucima u Vukovaru19. i 20. studenoga 1991., kada je JNA umjesto Međunarodnog Crvenogkriža (ICRC) preuzela evakuaciju stotina hrvatskih ranjenika i civilaiz bolnice, što je kasnije dovelo do njihovog skupnog pogubljenja naOvčari.
DEN HAAG, 27. listopada 2005. (Hina) - Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac u četvrtak je na suđenju tzv. "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom (ICTY) svjedočila o ključnim trenucima u Vukovaru 19. i 20. studenoga 1991., kada je JNA umjesto Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) preuzela evakuaciju stotina hrvatskih ranjenika i civila iz bolnice, što je kasnije dovelo do njihovog skupnog pogubljenja na Ovčari.

Dr. Bosanac, prvi svjedok optužbe na suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za ubojstvo najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila na farmi Ovčari, opisala je svoje razgovore s pukovnikom Mrkšićem i majorom Šljivančaninom i, kako je kazala, "prestrašenim" predstavnikom ICRC Nicholasom Borsingerom, pokušaje da dođe do europskih promatrača (ECMM), te kako je na prijevaru odvedena u vojarnu dok je JNA odvodila muškarace iz bolnice.

Mrkšić, zapovjednik Operativne skupine JNA koja je 18. studenoga zauzela Vukovar, ignorirao je sporazum o evakuaciji koji su u Zagrebu potpisali Vlada RH, JNA i ECMM, kazala je dr. Bosanac, navodeći kako joj je on 19. studenoga u Negoslavcima rekao "da će sve biti u redu, da je i on Vukovarac te da se evakuacija može bolje izvesti bez Crvenog križa i promatrača".

Njezin zahtjev da razgovara s promatračima EMCC, čije je vozilo vidjela u Negoslavcima, odbijen te je vraćena u bolnicu oko koje je "vidjela mnogo vojnika, rezervista i dobrovoljaca s kokardama, koji su ulazili u bolnicu, raspitivali se za imena te počeli odvajati muškarce i odvoditi ih u kamione, te ih prebacivati u zgradu Veleprometa".

Opisala je kako je tada prvi put vidjela Šljivančanina, koji je u njezin ured doveo dva predstavnika ICRC-a "Borsingera i jednog liječnika Švicarca".

"Imala sam dojam da je predstavnik ICRC-a bio uplašen, bila sam razočarana, to nismo očekivali", kazala je Bosanac te dodala kako se "šokirala" kada joj je Borsinger rekao da ne mogu ostati jer moraju u Beograd ali će se vratiti idućeg dana ujutro.

"Borsinger mi je rekao da ICRC ne može organizirati evakuaciju i da ne može utjecati ni na koji način, te da će JNA organizirati evakuaciju", ispričala je dr. Bosanac.

Optuženi Šljivančanin tada je "inzistirao da mu preda popis za evakuaciju i sve kopije tog popisa", rekla je i dodala da su se na popisu, čiji je jedan primjerak predala i Borsingeru, nalazila imena oko 400 ranjenika i bolesnika, uključujući i 180 teških ranjenika za čiji su prijevoz trebala ambulantna kola.

Opisala je kako je navečer 19. studenoga odvedena u vojarnu JNA gdje ju je Šljivančanin ispitivao o tome gdje su Mile Dedaković Jastreb i hrvatski vojnici, te joj prijetio kada nije dala željene odgovore.

Idućeg jutra ponovo je vraćena u bolnicu, gdje je Šljivančanin u 7 sati sazvao sastanak bolničkog osoblja na kojem je rekao da je "JNA oslobodila Vukovar" i da vukovarska bolnica prelazi pod ingerencije Vojno-medicinske akademije (VMA) iz Beograda.

Dr. Bosanac je rekla da je tada pod stražom odvedena u svoj ured gdje joj je bilo zabranjeno da se javlja na telefon. Posjetila ju je majka koja se nalazila među civilima u bolnici, te rekla kako vojnici traže da "svi koji mogu hodati izađu iz bolnice". Tada su joj odveli svekra koji je bio među žrtvama na Ovčari, kazala je.

Šljivančanin je potom došao po dr. Bosanac i pod izgovorom da je vodi na sastanak s predstavnicima ICRC-a nju i vladinog povjerenika za Vukovar Marina Vidića Bilog odveo u vojarnu JNA gdje su cijeli dan držani u jednoj prostoriji.

"Navečer je došao vojnik i rekao da je došlo do promjena, da je evakuacija obavljena i da mi moramo ostati", rekla je svjedokinja, koja je te noći odvezena u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Tužitelj Marks Moore, koji je prošlog tjedna boravio u Vukovaru, na kraju glavnog ispitivanja dr. Bosanac je u spis dokaza uveo kategorizirani popis žrtava iz vukovarske bolnice.

Prema optužnici, u rano poslijepodne 20. studenoga JNA je autobusima odvezla oko 300 ranjenika i civila iz bolnice u vojarnu, a potom u hangar farme Ovčara gdje su više sati premlaćivani, a u večernjim satima u skupinama 10 do 20 odvođeni do obližnje jaruge, gdje su najmanje 264 pogubljena nad iskopanom jamom.

Branitelji trojice optuženih danas su počeli protuispitivanje dr. Bosanac, iznoseći navode o diskriminaciji i zastrašivanju Srba u Vukovaru i bolnici 1991. uoči sukoba, o pripremama za rat pripadnika HDZ-a, o blokadi vojarne JNA, nestancima vojnika i drugim pitanjima.

Mrkšićev odvjetnik Miroslav Vasić najavio je da će sva tri tima obrane osporavati autentičnost Sporazuma o evakuaciji bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙