FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Optužba najavila 80 svjedoka protiv "vukovarske trojke"

DEN HAAG, 10. listopada 2005. (Hina) - Dokazni postupak optužbe nahaškom tzv. "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA optuženih zapokolj na Ovčari u studenom 1991., Mili Mrškiću, Miroslavu Radiću iVeselinu Šljivančaninu, trebao bi trajati tri do četiri mjesecatijekom kojih će pred Haškim sudom (ICTY) svjedočiti više od 80svjedoka, uključujući vukovarske stradalnike, bivše dužnosnike UN-a,vojne stručnjake, patologe i pripadnike JNA, najavio je u ponedjeljak,dan uoči početka suđenja, predmetni tužitelj Marks Moore.
DEN HAAG, 10. listopada 2005. (Hina) - Dokazni postupak optužbe na haškom tzv. "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari u studenom 1991., Mili Mrškiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, trebao bi trajati tri do četiri mjeseca tijekom kojih će pred Haškim sudom (ICTY) svjedočiti više od 80 svjedoka, uključujući vukovarske stradalnike, bivše dužnosnike UN-a, vojne stručnjake, patologe i pripadnike JNA, najavio je u ponedjeljak, dan uoči početka suđenja, predmetni tužitelj Marks Moore.

"Za sada namjeravamo pozvati nešto više od 80 svjedoka, a prvi svjedok bit će dr. Vesna Bosanac. Započet ćemo sa svjedocima o bazi zločina u prva tri tjedna", kazao je tužitelj te najavio da bi izvođenje dokaza optužbe trebalo trajati do kraja veljače 2006. godine.

Pored ravnateljice vukovarske bolnice dr. Bosanac, o pokolju 264 hrvatska ranjenika i civila na Ovčari i drugim zločinima srpskih snaga u Vukovaru 1991., svjedočit će 15 očevidaca i drugih neposrednih svjedoka zločina, nakon čega će tužiteljstvo izvesti tzv. stručne svjedoke - vještake, među kojima će prvo svoj iskaz dati američki diplomat Herbert Okun, koji je 1991-93. bio pomoćnik posebnog izaslanika UN-a za bivšu Jugoslaviju Cyrusa Vancea.

Tužitelj je kazao kako su svjedoci iz Vukovara najavili da ne žele doći na Haški sud od 18. do 25. studenoga kada se obilježava 14. godišnjica vukovarske tragedije, pa će u to vrijeme svjedočiti Okun i više vojnih stručnjaka, uključujući i Belgijanca Reynauda Theunensa, koji je bio vještak optužbe protiv Slobodana Miloševića.

Usto, o pokolju na Ovčari svjedočit će i patolozi i forenzičari, koji su izradili stručne analize uzroka smrti žrtava na Ovčari, te na kraju svjedoci uz koji će se uvesti dokazi vezani za JNA i druge srpske snage koje su sudjelovale u pokolju. Tužitelj Moore također je najavio uvođenje oko 400 dokaznih predmeta iz vojne dokumentacije, zatim pisane analize patologa, te na kraju više stotina općih dokaznih predmeta, uključujući i izjave svjedoka iz haških predmeta povezanih s Vukovarom, kao što su suđenje vukovarskom gradonačelniku Slavku Dokmanoviću 1998. i bivšem predsjedniku SRJ Miloševiću, koje još traje.

Branitelji optuženih, odvjetnici iz Beograda Miroslav Vasić, Borivoje Borović i Novak Lukić, kazali su kako još ne mogu dati procjenu o broju svjedoka koje će pozvati i trajanju dokaznog postupka obrane, posebno zbog činjenice da im je optužba tek posljednjih dana predala veći dio izjava svjedoka i dokaznih materijala.

Oni su međutim procijenili kako je tužitelj "nerealno postavio vrijeme za saslušanje svjedoka", te najavili da će im dodatno vrijeme trebati za protuispitivanje onih svjedoka optužbe koji su već ranije svjedočili u drugim predmetima.

"Transkripti s ranijih suđenja otvaraju pitanje nekonzistentnosti iskaza svjedoka", kazao je Vasić, dok je odvjetnik Borović najavio "produljenje protuispitivanja 10 do 15 svjedoka optužbe čije su izjave s različitih suđenja u koliziji".

Predsjedavajući sudac Kevin Parker kazao je kako je "cilj završiti suđenje što prije, ali ostati u okvirima pravednosti" te pozvao strane da se na predmetu radi i u vrijeme Božićnih blagdana, kako bi se taj cilj ostvario. Predložio je da se osim tri tjedna koliko ICTY prekida s radom u tom razdoblju, dodaju još dva tjedna koje bi strane trebale iskorisiti za pripreme kako bi se suđenje odvijalo "efikasno i bez odugovlačenja".

Parker je pohvalio tužitelja zbog ambicioznog plana da dokazni postupak s najavljenih šest skrati na četiri mjeseca, dok je branitelje pozvao da što više dokumenata, nalaza vještaka i prijašnjih iskaza svjedoka, prihvate kao "neosporne činjenice" koje potom neće trebati dokazivati, što oni na sjednici nisu bili skloni prihvatiti.

Suđenje će početi u utorak prijepodne uvodnom riječi tužitelja Marksa Moorea, a iskazi prvih svjedoka optužbe počet će nakon dvotjedne stanke, 25. listopada.

Optužnica protiv "vukovarske trojke" jedna je od prvih optužnica ICTY-a podignuta još 7. studenoga 1995. Kako su se optuženi predali ili su uhićeni tek 2002. i 2003. ona je u dva navrata modificirana a suđenje, na temelju objedinjene i izmijenjene optužnice iz 2004. počinje 10 godina nakon podizanja.

Tereti ih se u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, okrutnog i nehumanog postupanja.

Iako u svojem uvodu navodi da je u tromjesečnoj opsadi Vukovara od kraja kolovoza do 18. studenoga 1991. granatiranjem razorena većina grada i ubijeno na stotine stanovnika, te da je više stotina Hrvata ubijeno poslije srpskog zauzimanja grada, optužnica je reducirana samo na pokolj ranjenika, bolničkog osoblja, bivših branitelja grada i drugih civila odvedenih iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je 264 mučeno i strijeljano 20. studenoga 1991. Tijekom opsade Vukovara u gradu je u podrumima i skloništima bilo oko 12.000 civila, od kojih je oko 5.000 odvedeno u logore u Srbiji, gdje ih je kako se procjenjuje, oko tisuću umrlo, no optužnica samo navodi da je u nekoliko dana nakon zauzimanja grada iz njega protjerano svo nesrpsko stanovništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙