FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedoci vukovarskih stradanja o početku haškog sušenja Mrkšću, Šljivančaninu i Radiću

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Suđenje "vukovarskoj trojci" bivšihoficira JNA optuženih za pokolj nad 264 hrvatska zarobljenika naOvčari 1991., koje se u utorak otvara pred Haškim sudom (ICTY),počinje s velikim zakašnjenjem jer je proteklo gotovo 14 godina odpočinjenja zločina, no to ne umanjuje njegovo značenje za zadovoljenjepravde prema žrtvama, ocijenili su neki od protagonista tragičnihvukovarskih zbivanja, uključujući i neke od budućih svjedoka optužbe uHaagu.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Suđenje "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA optuženih za pokolj nad 264 hrvatska zarobljenika na Ovčari 1991., koje se u utorak otvara pred Haškim sudom (ICTY), počinje s velikim zakašnjenjem jer je proteklo gotovo 14 godina od počinjenja zločina, no to ne umanjuje njegovo značenje za zadovoljenje pravde prema žrtvama, ocijenili su neki od protagonista tragičnih vukovarskih zbivanja, uključujući i neke od budućih svjedoka optužbe u Haagu.

Dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, drži važnim da, bez obzira na vremenski razmak, ipak počne suđenje najodgovornijima za razaranje Vukovara i stradanja njegovog hrvatskog stanovništva u jesen 1991.

"Svakako držim jako važnim da je došlo do toga, bez obzira na to koliko je godina prošlo. Važno je da ipak započne suđenje trojici ljudi koji su tada bili najvažniji za zločin koji se dogodio u Vukovaru. Oni sigurno nisu jedini koji su krivi, ali su to tri ključna čovjeka koja su najodgovornija za to što se dogodilo", kazala je.

Prvooptuženi Mile Mrkšić, je te 1991. bio glavni zapovjednik srpskih snaga koje su na čelu s njegovom 1. Gardijskom motoriziranom brigadom JNA napadale Vukovar,

Veselin Šljivančanin bio je brigadni oficir za sigurnost koji je nadzirao odvođenje oko 300 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice i pogubljenje njih 264 na farmi Ovčara 20. studenoga 1991., dok je tadašnji kapetan (satnik) JNA Miroslav Radić, zapovjednik jedne pješačke čete u gardijskoj brigadi, bio nadređen odredu srpske Teritorijalne obrane "Petrova gora" i odredu dobrovoljaca "Leva Supoderica", čijim se pripadnicima sudi u Beogradu kao izravnim počiniteljima likvidacija na Ovčari.

Dr. Bosanac, upamćena po dramatičnim apelima za pomoć koje je tijekom opsade Vukovara upućivala Zagrebu i međunarodnoj zajednici, potvrdila je da će se pojaviti kao svjedok obrane na suđenju "vukovarskoj trojci". Godine 2003. bila je svjedok optužbe na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kojeg se također tereti za Ovčaru, a 1998. svjedočila je i na procesu Slavku Dokmanoviću, okupacijskom gradonačelniku Vukovara, koji se 29. lipnja te godine objesio u pritvoru ICTY-a.

Emil Čakalić, jedan od šestorice vukovarskih civila koji su preživjeli Ovčaru, također će svjedočiti na suđenju Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, iako smatra da je suđenje trebalo održati puno ranije, ali i da bi bilo bolje suditi im u Beogradu a ne u Haagu.

"Prošlo je predugo vremena, to je trebalo rješavati dok je bilo aktualno. No, pravda ipak traži da se to napravi", kazao je Čakalić u telefonskom razgovoru. Po njegovim bi riječima bilo još bolje da je suđenje provedeno u Srbiji, kako bi ih "njihovi osudili sami".

Čakalić je također svjedočio na haškim suđenjima Miloševiću i Dokmanoviću,. kao i na beogradskom procesu 17-orici "terotorijalaca" optuženim za Ovčaru.

Na upit o traumatičnosti novog svjedočenja, koje od njega zahtijeva evociranje sjećanja na tragične događaja iz 1991., kazao je kako je već "izvježban" i da je "navikao".

Još jedan od preživjelih s Ovčare, Dragutin Bereghofer Beli, drži da su Mrkšić, Šljivančanin i Radić odavno trebali biti u zatvoru.

"Suđenje počinje prekasno, 14 godina je jako puno. Oni su trebali već 14 godina biti iza rešetaka", kazao je Bereghofer.

On navodi da je prvi upozorio istražitelje Haškog suda na masovnu grobnicu na Ovčari, te kako im je u četiri navrata dao intervjue u Hrvatskoj a dva puta je svjedočio u Haagu, te prošle godine u Beogradu.

Na ponovljene pozive iz Haškog suda potvrdio je spremnost da svjedoči i protiv "vukovarske trojke", ali ističe kako želi da ovoga puta poziv ide preko ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, kako bi se ona upoznala s njegovim doprinosom utvrđivanju istine o ratnim zločinima.

Kazao je kako mu svjedočenje donosi traumu zbog ponovnog proživljavanja tragičnih događaja.

"Nemam mira. Izgubio sam kćer od 27 godina, koja je silovana i ubijena. Sada svjedočim za druge a ubojice moje kćerke navodno slobodno žive u Kanadi. Dosta mi je", kaže Bereghofer.

Vukovarski branitelj Zvonko Čurković iz Zagreba, jedan od onih koji su u posljednjim danima opsade izbjegli zarobljavanje probojem iz opkoljenog grada zajedno sa suborcima, ne vjeruje da će suđenje "vukovarskoj trojci" donijeti pravdu vukovarskim žrtvama.

"Ovčara je odraz moralnog bankrota u kojem je već odavno naša civilizacija, u koju se zločin uklapa bolje od poštenja. Ni Haag, ni to suđenje neće donijeti pravdu", smatra Čurković, te dodaje kako ga načelno i nije briga za srpske optuženike za ratne zločine, ali ga itekako smeta što zbog "naših huligana" Hrvatima sude u svijetu.

Suđenje "vukovarskoj trojci" vodit će australski sudac Kevin Parker, koji je izdao nalog da optužba i obrana održe uvodne riječi 11. i 12. listopada, te da nakon dvotjedne stanke 25. listopada započne dokazni postupak optužbe u kojem bi tijekom 25 tjedana trebalo biti saslušano oko 70 svjedoka te uvedeno na stotine dokumenata, audio i video zapisa, i drugih materijalnih dokaza. Očekuje se će proces trajati oko godinu dana.

Piše: Damir Hainski

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙