FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Počelo suđenje "vukovarskoj trojci" za pokolj na Ovčari

DEN HAAG, 11. listopada 2005. (Hina) - S Pred Haškim sudom (ICTY) uutorak je uvodnom riječi optužbe počelo suđenje tzv. "vukovarskojtrojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i VeselinuŠljivančaninu, optuženima još 1995. za zločine protiv čovječnosti ikršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja izvršenim nad najmanje 264hrvatska ranjenika i civila odvedena 20. studenoga 1991. iz vukovarskebolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, ubijeni i pokopani u masovnugrobnicu.
DEN HAAG, 11. listopada 2005. (Hina) - S Pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je uvodnom riječi optužbe počelo suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima još 1995. za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja izvršenim nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, ubijeni i pokopani u masovnu grobnicu.

"Optužbe se odnose na zatočenje, mučenje i ubojstvo više od 260 ranjenika, bolesnika i civila iz vukovarske bolnice, no ti su zločini bili dio sustavnih i organiziranih napada na Hrvate u općini Vukovar. Svi zločini koji su počinjeni u Vukovaru dio su organiziranog lanca djelovanja koji su doveli do zločina na Ovčari", kazao je u uvodnoj riječi predmetni tužitelj Marks Moore, najavljujući da će se dokazni postupak optužbe baviti svim ratnim zločinima počinjenim tijekom i nakon napada JNA i snaga pobunjenih Srba na Vukovar, a ne samo pokoljem na Ovčari, koji je predstavljao kulminaciju tih zločina i središnja je točka optužnice.

Tužitelj je u uvodu opisao političku situaciju u Hrvatskoj 1990-91., naoružavanje Srba 1990., hrvatski referendum i proglašenje neovisnosti, te objasnio kako je nakon napada JNA i srpskih snaga i zauzimanja svih mjesta u istočnoj Slavoniji i Baranji u kolovozu 1991., Vukovar postao grad od "velike strateške i simboličke važnosti".

"Mi tvrdimo da je došlo do napada JNA i snaga pobunjenih Srba na hrvatska sela u kojima u civili ubijani, mučeni, zatvarani i protjerivani. JNA je postajala sve nasilnija i nasilnija. Navodno je poslana da razdvoji hrvatske snage od srpskih pobunjenika, a u stvarnosti je od ljeta 1991. podržavala pobunjene hrvatske Srbe u borbi protiv hrvatskih vlasti", kazao je tužitelj.

Cilj JNA i pobunjenih Srba bilo je "konsolidiranje teritorija koji su nadzirali" te je stoga za napad na Vukovar JNA formirala posebnu Operativnu grupu Jug pod zapovjedništvom pukovnika Mile Mrkšića, u čijem su sastavu bili elitna 1. Gardijska motorizirana brigada iz Beograda, odredi lokalne srpske Teritorijalne obrane i srpske paravojne postrojbe.

Tužitelj je opisao vojnu strukturu i subordinaciju unutar Operativne grupe i gardijske brigade, te ulogu majora Veselina Šljivančanina kao brigadnog oficira za sigurnost koji je bio zadužen za evakuaciju vukovarske bolnice i kapetana Miroslava Radića, koji je bio nadređen odredima lokalne TO "Petrova gora" i "Leva Supoderica", čiji su pripadnici bili izravni izvršitelji pokolja na Ovčari, zbog čega se 17-orici njih trenutačnu sudi u Beogradu.

Tužitelj je najavio da će ključna zbivanja u posljednjih nekoliko dana prije pada grada 18. studenoga, okupljanje 1.500 do 2.000 civila oko bolnice, odvajanje muškaraca, te njihovo odvođenje u zgradu Veleprometa, u vojarnu JNA, i na Ovčaru, zatvaranje, mučenje i ubijanje, biti prezicno utvrđena u dokaznom postupku uz pomoć svjedočenja njihovih najvažnijih protagonista kao što su ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac, posebni izvjestitelj UN-a Herbert Okun, predstavnici ICRC-a, europski promatrači, visoki oficiri JNA i drugi.

Naglasio je da su u Vukovaru vođene silovite borbe, pri čemu je JNA imala velike gubitke s oko 600 poginulih od čega veliki broj oficira, pa je zbog bojazni od odmazde general JNA Života Panić naredio Mrkšiću da se kod zauzimanja grada posebno poštuje Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima, ali Mrkšić, Šljivančanin i Radić nisu poštovali tu zapovjed.

Na početku iznošenja uvodne riječi optužbe u sudnici su prikazane video snimke BBC-a iz razorenog Vukovara 19. studenoga 1991. te snimke iz podruma bolnice prepunog ranjenika i granatama razorenih prostorija na gornjim katovima.

Tužitelj Marks Moore nastavlja s iznošenjem uvodne riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙