FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedočenjem dr. Bosanac počelo izvođenje dokaza protiv "vukovarske trojke"

DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Svjedočenjem dr. Vesne Bosanac,ratne i današnje ravnateljice vukovarske bolnice, u utorak je naHaškom sudu (ICTY) počelo izvođenje dokaza optužbe protiv tzv."vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radićai Veselina Šljivančanina, optuženih za zločine protiv čovječnosti ikršenje ratnog prava i običaja zbog osobne i zapovjedne odgovornostiza najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj nadnajmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedenih 20. studenoga 1991.iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, pogubljeni izakopani u pripremljenu masovnu grobnicu.
DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Svjedočenjem dr. Vesne Bosanac, ratne i današnje ravnateljice vukovarske bolnice, u utorak je na Haškom sudu (ICTY) počelo izvođenje dokaza optužbe protiv tzv. "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog osobne i zapovjedne odgovornosti za najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedenih 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, pogubljeni i zakopani u pripremljenu masovnu grobnicu.

Dr. Bosanac, koja je u sudnicu uvedena u invalidskim kolicima zbog ozlijede gležnja, svjedočila je o tromjesečnim neselektivnim zračnim i topničkim napadima JNA na Vukovar i samu bolnice od 15. kolovoza do 18. studenoga 1991. u kojem je "praktično srušen cijeli grad", te o dramatičnoj situaciji u bolnici u čijem je podrumu u neizdrživim uvjetima pomoć pružana stotinama ranjenika i bolesnika, te brojnim civilima koji su se posljednih dana prije pada u nju sklonili.

"Granate i avionske bombe praktično su za tri mjeseca srušile cijeli grad. U Vukovaru je prije rata živjelo oko 45.000 stanovnika, a za ta tri mjeseca je potpuno srušen, to je kao da vam netko granatama i bombama sruši cijeli Den Haag", rekla je dr. Bosanac.

Na upit je li bolnica izravno granatirana i s kojih položaja, dr. Bosanac je potvrdila da je "od 15. kolovoza do 18. studenoga svakodnevno na bolnicu padalo između 80 i 90 avionskih bombi, granata i drugih projektila", iako su na krovu i u dvorištu bili istaknuti veliki znakovi Crvenog križa. Potvrdila je da je bolnica granatirana s položaja JNA južno od Vukovara, te iz tenkova ukopanih s lijeve, srbijanske, obale Dunava, kao i da je bombardirana iz zraka, pri čemu je opisala incident iz listopada s bombom koja je probila sve etaže bolnice i neksplodirana završila na krevetu jednog pacijenta u podrumu.

Tužitelj Marks Moore je na početku njezinog iskaza prikazao video snimke iz bolnice od 20. studenoga 1991., na kojima su hodnici u prizemlju i podrumsko stepenište ispunjeni stotinama civila koji su u njoj potražili utočište, očekujući da će biti evakuirani pod nadzorom međunarodnih promatrača. Na snimci su i podrumske prostorije ispunjene krevetima s ranjenicima i bolesnicima, od kojih su neki ležali i na podu.

Svjedokinja je komentirala te snimke, te na traženje tužitelja navela približne podatke o broju ranjenika, bolesnika, civila i necivila u bolnici u kritičnim danima pada obrane Vukovara. Naglasila je kako je kompletna medicinska dokumentacija nakon okupacije odnesena iz bolnice, te zatražila da ICTY zatraži njezin povratak, naznačivši da se navodno nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

"U bolnici je bilo oko 450 bolesnika i ranjenika, te još oko 300 članova bolničkog osoblja i članova obitelji. Tih je dana u bolnicu došlo oko 500 ljudi očekujući evakuaciju", kazala je dr. Bosanac, dodajući da je sredinom studenoga 1991. među ranjenima u bolnici bilo "oko 50 posto civila i 50 posto vojnika i policajaca". Potvrdila je da je kod civila "većina povreda poticala od granata i bombi".

Početak dokaznog postupka optužbe na suđenju Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, obilježilo je uvođenje "e-suda" odnosno korištenja svih dokaznih i drugih sudskih materijala u elektronskom obliku, što bi po predsjedavajućem sucu Kevinu Parkeru trebalo osigurati "brzo i učinkovito izvođenje dokaza".

No, prvo u potpunosti elektronsko suđenje ubrzo je zapalo u teškoće, pa su stvar spasile papirnate verzije dokumenata koje je pripremio tužitelj Marks, našalivši se zajedno sa sucem Parkerom na račun "čuda elektronskog suđenja". Teškoće su ipak otklonjene pa je optužba počela s uvođenjem prvih dokaza u elektronskom obliku - faks poruka koje je dr. Bosanac slala "Liječnicima bez granica" vezano uz njihov konvoj za evakuaciju ranjenika. Očekuje se da će dr. Bosanac svjedočiti danas i u srijedu.

U uvodnoj riječi optužbe, održanoj 11. listopada, tužitelj Moore je najavio da će izvestio oko 70 svjedoka, te da će s dokaznim postupkom završiti krajem veljače 2006.

Mrkšića (58), Šljivančanina (52) i Radića (43) optužnica u osam točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, mučenja te okrutnog i nehumanog postupanja. Prvotne optužnica protiv njih podignuta je još 7. studenoga 1995., a sudi im se prema trećoj objedinjenoj i izmijenjenoj optužnici od 15. studenoga 2004.

Optužbe se odnose na zatočenje, mučenje i ubojstvo više od 260 ranjenika, bolesnika i civila iz vukovarske bolnice, no ti su zločini bili dio sustavnih i organiziranih napada na Hrvate u općini Vukovar. Svi zločini koji su počinjeni u Vukovaru dio su organiziranog lanca djelovanja koji su doveli do zločina na Ovčari", kazao je u uvodnoj riječi tužitelj, najavljujući kako će dokazati da je "vukovarska trojka" planirala, naredila i nadzirala odvođenje hrvatskih civila iz vukovarske bolnice, njihovo pogubljenje i pokop na Ovčari a kasnije prikrivala taj zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙