FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dr. Bosanac: Mrkšću tvrdio da ne zna za sporazum o evakuaciji

DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Mile Mrkšić, prvooptuženi nasuđenju "vukovarskoj trojci", tvrdio je na dan pada Vukovara 19.studenoga 1991. da ne zna kakav su sporazum o evakuaciji vukovarskebolnice potpisali JNA i hrvatska Vlada te tražio izmjenu dogovorenerute evakuacije, svjedočila je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) dr.Vesna Bosanac o svojem razgovoru s Mrkšićem.
DEN HAAG, 26. listopada 2005. (Hina) - Mile Mrkšić, prvooptuženi na suđenju "vukovarskoj trojci", tvrdio je na dan pada Vukovara 19. studenoga 1991. da ne zna kakav su sporazum o evakuaciji vukovarske bolnice potpisali JNA i hrvatska Vlada te tražio izmjenu dogovorene rute evakuacije, svjedočila je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) dr. Vesna Bosanac o svojem razgovoru s Mrkšićem.

"Rekla sam Mrkšiću za sporazum o evakuaciji koji su u Zagrebu potpisali Vlada RH, JNA i europski promatrači (ECMM). Mrkšić mi je rekao da ne zna točno što je general Andrija Rašeta potpisao u Zagrebu jer je on na terenu, a Rašeta nije", kazala je dr. Bosanac o svom razgovoru s prvooptuženim 19. studenoga u Negoslavcima kraj Vukovara.

Sporazum je predviđao evakuaciju "svih ranjenika i bolesnika koji su bolnički liječeni", pod nadzorom ECMM, uz poželjno sudjelovanje predstavnika Međunarodnog Crvenog križa (ICRC), Liječnika bez granica i Malteškog križa, rutom prema Vinkovcima, kazala je dr. Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Mrkšić je u razgovoru nudio evakuaciju preko teritorija Srbije, tvrdeći da je ruta prema Vinkovcima minirana, kazala je prva svjedokinja optužbe na suđenju Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu optuženima za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja na Ovčari, nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

Tužitelj Marks Moore danas je rekonstruirao dramatična zbivanja u vukovarskoj bolnici u posljednja dva tjedna uoči pada, uvodeći kao dokaze apele koje je dr. Bosanac tih dana slala ECMM, JNA i međunarodnim organizacijama prosvjedujući zbog granatiranja bolnice i tražeći spas za stotine ranjenika, bolesnika i civila koji su se u njoj nalazili.

Svakodnevno je upućivala fax poruke i telefonirala europskim promatračima, no kako je kazala, oni su nju prvi put nazvali 18. studenoga prijepodne da se ispričaju jer ne mogu doći u Vukovar dok im to ne dopusti JNA, a do tada će biti u Negoslavcima.

Dr. Bosanac je rekla da je tada prosvjedovala zbog nedolaska međunarodnih promatrača, čija je "prisutnost za nju i sve u Vukovaru bila iznimno važna kod evakuacije, jer su se bojali vojnika JNA koji su do tada sve razarali i ubijali".

"U bolnici se nalazilo oko 600 ranjenika i bolesnika i oko 600 civila, svi smo se nadali evakuaciji ali se ništa nije događalo", kazala je opisujući nepodnošljive uvjete u bolnici, nedostatak lijekova struje, vode, hrane, prljavštinu i širenje plinske gangrene.

Opisala je kako je u noći na 19. studenoga uzaludno protestirala zbog nedolaska europskih promatrača, pa ih je idućeg dana otišla tražiti u Negoslavce, ali je umjesto njih našla pukovnika Mrkšića, zapovjednika snaga koje su napadale Vukovar.

Dr. Bosanac je kazala kako je 20. studenoga uhićena i odvedena u vojarnu JNA u Vukovaru a idućeg dana u zatvor u Sremsku Mitrovicu, gdje je ostala tri tjedna.

Svjedočenje dr. Bosanac nastavlja se u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙