FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Početak suđenja "vukovarskoj trojci" pomaknut na 10. listopada

DEN HAAG/ZAGREB,29. rujna(Hina) - Početak suđenja "vukovarskoj trojci"oficira JNA, optuženih za pokolj na Ovčari, pomaknut je s 3. na 10.listopada na zahtjev obrane, objavio je u četvrtak Haški sud (ICTY).
DEN HAAG/ZAGREB,29. rujna(Hina) - Početak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA, optuženih za pokolj na Ovčari, pomaknut je s 3. na 10. listopada na zahtjev obrane, objavio je u četvrtak Haški sud (ICTY).

Raspored za otvaranje suđenja Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu je izmijenjen. Odobrivši zahtjev obrane za odgodom, sudac Kevin Parker naložio je da se predraspravna konferencija održi u ponedjeljak 10. listopada, kada će početi i uvodna riječ optužbe, priopćeno je iz ICTY-a.

"U ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada, optužba, a ako želi i obrana, trebaju iznijeti uvodnu riječ, a optužba treba početi s izvođenjem dokaza u ponedjeljak 25. listopada", stoji u nalogu suca Parkera.

Prema optužnici protiv trojice bivših časnika JNA, 20. studenoga 1991., nakon pada obrane Vukovara, JNA i srpske paravojne snage pod zapovjedništvom ili nadzorom Mrkšića, Šljivančanina i Radića, odvele su oko 400 Hrvata i drugih nesrba iz Vukovarske bolnice i potom oko 300 od njih na farmu Ovčara, gdje su bili izloženi višesatnom premlaćivanju.

Nakon toga, vojnici su prebacivali zarobljenike u skupinama od 10 do 20 ljudi do mjesta između farme Ovčara i Grabova, gdje su ustrijelili ili na druge načine ubili 198 muškaraca i dvije žene. Nakon likvidacija, tijela žrtava buldožerom su pokopana u masovnu grobnicu na istoj lokaciji.

General Mrkšić, koji je u napadu na Vukovar zapovijedao 1. gardijskom brigadom JNA, te pukovnik Šljivančanin i kapetan Radić, brigadni oficiri sigurnosti, optuženi su po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

Tereti ih se za ubojstva, neljudsko i okrutno postupanje, te hotimično nanošenje teških patnji.

Njihov predmet glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je potkraj 2004. predložila za ustupanje pravosuđu Hrvatske ili alternativno SCG, ali je nakon posljednjeg posjeta Beogradu i Zagrebu u lipnju ove godine, povukla prijedlog i suglasila se s procesom u Haagu.

Mrkšić je u pritvoru ICTY-a od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., Radić od 17. svibnja 2003, nakon uhićenja u Srbiji. Šljivančanin je nakon spektakularnog uhićenja u Srbiji 13. lipnja 2003., 1. srpnja prebačen u pritvor u Haagu. Sva trojica su se izjasnila da nisu krivi za optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙