FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Bosanac svjedočila pred ICTY-em

DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Dramatični apeli koje jesvjedokinja dr. Vesna Bosanac upućivala iz opkoljenog Vukovara 1991.,u utorak su poslužili kao materijalni dokazi optužbe na početku haškogsuđenja tzv. ''vukovarskoj trojci'' bivših oficira JNA Mili Mrkšiću,Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, pomoću kojih je tužiteljkronološki opisao tromjesečne neselektivne napade na grad i bolnicu injihove posljedice.
DEN HAAG, 25. listopada 2005. (Hina) - Dramatični apeli koje je svjedokinja dr. Vesna Bosanac upućivala iz opkoljenog Vukovara 1991., u utorak su poslužili kao materijalni dokazi optužbe na početku haškog suđenja tzv. ''vukovarskoj trojci'' bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, pomoću kojih je tužitelj kronološki opisao tromjesečne neselektivne napade na grad i bolnicu i njihove posljedice.

''Svakoga dana stanje se pogoršavalo, sve više bombi, granata i ranjenika. Svakoga dana u bolnicu je dovođeno 60 do 70 ranjenika, većinom civila. Bilo je strašno vidjeti starije ljude, žene, djecu, polumrtve, izmasakrirane granatama'', kazala je dr. Bosanac.

U Vukovaru je u potpunoj blokadi u listopadu i studenom 1991. u podrumima i skloništima živjelo oko 15.000 ljudi dok je na grad svakodnevno padalo od 9.000 do 12.000 granata, od čega dio i na samu bolnicu, kazala je svjedokinja.

Tužitelj Marks Moore je kao dokaze uveo 20-ak faksiranih i telefonskih poruka koje je dr. Bosanac kao ravnateljica vukovarske bolnice upućivala Hrvatskom uredu pri Europskoj misiji u Zagrebu, međunarodnim organizacijama i vrhu JNA, tražeći da prestanu napadi na bolnicu.

Kazala je kako su se od međunarodnih organizacija ''odazvali jedino Liječnici bez granica'', koji su u listopadu organizirali konvoj za evakuaciju najtežih ranjenika i staraca.

Potvrdila je i kako je više puta razgovarala s generalom Andrijom Rašetom, predstavnikom JNA u Zagrebu, i oficirima iz nadležne vojne oblasti u Sarajevu ''apelirajući da ne bombardiraju bolnicu'', na što su oni odgovorili kako ne vjeruju da je to istina.

''Oni su sve to znali ali nisu htjeli prestati jer su nas htjeli uništiti'', rekla je, te dodala kako je s Rašetom razgovarao i jedan od trojice ranjenih vojnika JNA, koji su tada liječeni u bolnici.

Tužitelj je u sudnici citirao njezine poruke o stalnom garanatiranju bolnice, napadima iz zraka, iz višecijevnih raketnih bacača, o ugrožavanju života svih pacijenata, uključujući i novorođenčad, rodilje i najteže ranjenike, smještene u atomskom skloništu.

Na traženje tužitelja opisala je stanje u bolnici u kojoj je nedostajalo ljekova, nije bilo ni struje niti tekuće vode, pa su za operacije korišteni agregati, a skupljala se kišnica i voda iz bunara.

Govoreći o radu u nemogućim uvjetima, opisala je i posljedice za ranjenike koji su umirali od plinske gangrene u nedostatku lijekova.

Vukovar je bio poligon za ispitivanja oružja JNA, korišteni su višecijevni raketni bacači, granate svih kalibara, avionske bombe svih tipova, bojni otrovi, fosforne bombe, ispiričala je svjedokinja.

Iskaz dr. Bosanac nastavlja se u srijedu.

U uvodnoj riječi optužbe, održanoj 11. listopada, tužitelj Moore je najavio da će izvesti oko 70 svjedoka, te da će s dokaznim postupkom završiti krajem veljače 2006.

Mrkšića (58), Šljivančanina (52) i Radića (43) optužnica u osam točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, mučenja te okrutnog i nehumanog postupanja. Prvotne optužnica protiv njih podignuta je još 7. studenoga 1995., a sudi im se prema trećoj objedinjenoj i izmijenjenoj optužnici od 15. studenoga 2004.

Optužbe se odnose na zatočenje, mučenje i ubojstvo više od 260 ranjenika, bolesnika i civila iz vukovarske bolnice, no ti su zločini bili dio sustavnih i organiziranih napada na Hrvate u općini Vukovar. "Svi zločini koji su počinjeni u Vukovaru dio su organiziranog lanca djelovanja koji su doveli do zločina na Ovčari", kazao je u uvodnoj riječi tužitelj, najavljujući kako će dokazati da je "vukovarska trojka" planirala, naredila i nadzirala odvođenje hrvatskih civila iz vukovarske bolnice, njihovo pogubljenje i pokop na Ovčari a kasnije prikrivala taj zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙