FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nastavio ostvarivati dobitke

LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimdeviznim tržištima nastavio je jačati i u četvrtak, dosegnuvši najvišurazinu prema jenu u zadnjih 17 mjeseci u očekivanju daljnjeg rastaameričkih kamatnih stopa.
LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima nastavio je jačati i u četvrtak, dosegnuvši najvišu razinu prema jenu u zadnjih 17 mjeseci u očekivanju daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,13 posto prema jenu, tako da stoji 114,75 jena.

Zelena valuta dobila je na vrijednosti i prema europskim valutama, iako je ostala ispod višegodišnjih rekordnih razina jer se očekuje objava nekih ključnih američkih pokazatelja kasnije tijekom dana.

Tako je prema euru ojačao blagih 0,03 posto, pa se s eurom trgovalo po 1,198 dolara. U odnosu na švicarski franak poskupio je 0,3 posto, na 1,2952 švicarska franka. Britanska funta, pak, uspjela je nadoknaditi dio gubitaka prema dolaru zabilježenih prethodnih dana, poskupjevši tijekom jutra 0,4 posto, na 1,748 dolara.

"Općenito postoji sklonost tržišta ka jačanju dolara, no pred objavu ključnih pokazatelja ta sklonost malo popusti", izjavio je Ian Gunner, čelnik trgovanja devizama pri Mellon Financial Corporationu.

Ulagači čekaju na podatke o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni. Daljnje povećanje trgovinskog deficita moglo bi pritisnuti tečaj dolara, jer to znači da će SAD morati privući više inozemnog kapitala kako bi financirao taj manjak. Očekuje se da deficit u kolovozu dosegne 59,5 milijardi dolara, djelomično zbog poskupljenja nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙