FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati i drugi stanovnici Vojvodine žele povratak autonomije iz 1974.

WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Hrvati i drugi stanovnici Vojvodinežele da se pokrajini što prije vrati autonomija iz 1974., izjavio jepredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Josip Zvonko Pekanovićza Glas Amerike u izjavi objavljenoj u četvrtak.
WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Hrvati i drugi stanovnici Vojvodine žele da se pokrajini što prije vrati autonomija iz 1974., izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Josip Zvonko Pekanović za Glas Amerike u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Pekanović je rekao da Hrvati u Vojvodini nakon pada Slobodana Miloševića krajem 2000. uživaju veća prava dobijanjem statusa nacionalne manjine, ali da i nakon demokratskih promjena Vojvodina živi pod Miloševićevim ustavom koji joj je ukinuo autonomiju.

Prema tom ustavu, rekao je Pekanović, najveći dio dohotka se i sada usmjerava "iz Vojvodine u Beograd", a u nadležnosti vlade Srbije su i dalje "policija i sudstvo što jako otežava komuniciranje s tim organima i sprječavanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini".

Pekanović je kazao da su to razlozi zašto "ne samo Hrvati nego svi žitelji Vojvodine traže da se što prije vrati autonomija Vojvodine".

On je taj stav prošlog tjedna iznio u Bruxellesu gdje je na poziv Europskog parlamenta zajedno s Jožom Laszlom iz Mađarskog nacionalnog vijeća govorio o stanju nacionalnih manjina u Vojvodini.

"Hrvati u Vojvodini pozdravljaju nedavno potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske Unije i SICG i nadamo se da će taj europski put omogućiti ne samo da povratimo prava koja smo imali ovdje u Vojvodini nego da će nam osigurati i sva europska prava koja su uobičajena za nacionalne manjine", rekao je Pekanović.

Govoreći o međunacionalnim incidentima i prošlotjednom izvješću Human Rights Watch-a koje kritizira "opasnu ravnodušnost prema nasilju nad manjinama u Srbiji" Pekanović je naveo kako etničkih incidenata u Vojvodini još ima, ali da su "sve rjeđi".

Naveo je kao problematičan primjer parolu "Smrt Hrvatima" ispisanu na zgradi željezničke postaje u Vrbasu. "Mi smo tražili da se ta parola obriše jer tamo već dosta dugo vremena stoji. Odgovor je stigao da će se to uraditi kada se bude renoviralo pročelje zgrade", rekao je Pekanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙