FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vojvodini kršenja prava manjina nisu učestala pojava - dužnosnik

SUBOTICA, 4. listopada 2005. (Hina) - U Vojvodini postoji velika dozanetrpeljivosti srpske mladeži prema manjinama, naročito uvišenacionalnim sredinama, ali ne može se zaključiti da je kršenjemanjinskih prava, naročito države, učestala pojava, izjavio je zanovosadski "Građanski list" od utorka vojvođanski tajnik za nacionalnemanjine Tomas Korhecz.
SUBOTICA, 4. listopada 2005. (Hina) - U Vojvodini postoji velika doza netrpeljivosti srpske mladeži prema manjinama, naročito u višenacionalnim sredinama, ali ne može se zaključiti da je kršenje manjinskih prava, naročito države, učestala pojava, izjavio je za novosadski "Građanski list" od utorka vojvođanski tajnik za nacionalne manjine Tomas Korhecz.

"S jedne strane postoji razlog za zabrinutost zbog te velike netrpeljivosti kod omladine, ali s druge u Vojvodini se sasvim normalno živi", naveo je Korhecz za "Građansli list" i dodao da su Subotica i Novi Sad jednako sigurni kao i neki prosječni europski gradovi.

List podsjeća da je Europski parlament raspravljao prošloga tjedna o međunacionalnim odnosima u Vojvodini i da je usvojio rezoluciju u kojoj se traži hitna reakcija države, vraćanje autonomije Pokrajini kakvu je imala prije 1990., a predlaže se i slanje promatrača u Vojvodinu.

Pokrajinski tajnik za nacionalne manjine, koji je i sam pripadnik mađarske zajednice, ističe da je takva rezolucija preoštra te da slanje promatrača u Vojvodinu i prijetnje Srbiji neće promijeniti situaciju.

Antimađarski incidenti bili su glavna tema i susreta predsjednika Srbije Borisa Tadića s čelnicima Mađarske, do kojega je došlo u ponedjeljak u Budimpešti.

Vojvođanski mediji prenijeli su da je Mađarska zabrinuta zbog napada na pripadnike mađarske zajednice, te da od Srbije traži da se krivci za etnički motivirane incidente kazne.

S druge strane Tadić je naveo da se nada da će srpska manjina u Mađarskoj dobiti mogućnost da bude zastupljena u mađarskom parlamentu.

Etnički motivirani incidenti, uglavnom upereni protiv pripadnika mađarske manjine u Vojvodini, nakon jednogodišnje stanke, ponovno se bilježe u sredinama u kojima živi veliki broj pripadnika ove zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙