FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Mađari upozoravaju na antimađarsko raspoloženje

SUBOTICA, 30. rujna 2005. (Hina) - Stranka mađarske manjine uVojvodini u petak je optužila srbijansku vladu da ne čini dovoljno dase zaustave incidenti protiv Mađara koji se bilježe od početka prošlegodine.
SUBOTICA, 30. rujna 2005. (Hina) - Stranka mađarske manjine u Vojvodini u petak je optužila srbijansku vladu da ne čini dovoljno da se zaustave incidenti protiv Mađara koji se bilježe od početka prošle godine.

"Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ne smatra da država ima bilo kakve veze s novim valom antimađarskih incidenata, ali je drži odgovornom za njihovo toleriranje", priopćio je u Subotici član Predsjedništva stranke Zoltán Devavári, koji je u četvrtak u Budimpešti prisustvovao sjednici Odbora za vanjske poslove parlamenta Mađarske.

Sudjelujući u raspravi o novom valu incidenata on je mađarsku vladu obavijestio da srbijansko sudstvo i policija ne reagiraju adekvatno, te da takvom negativnom ozračju pridonose i beogradski mediji koji o takvim slučajevima ne izvješćuju javnost.

Neposredni povod za ponovno otvaranje pitanja međunacionalnih incidenata u Vojvodini bili su nedavni fizički napadi na učenike mađarskih razreda u subotičkim srednjim školama, te prošlotjedno ubojstvo jednog Mađara u mjestu Kanjiža, koje je po mišljenju SVM-a bilo također etnički motivirano.

Izražavajući žaljenje što će se međunacionalni incidenti u Vojvodini ponovno naći pred članovima Europskog parlamenta, predsjednik SVM-a Jozsef Kasza u petak je naglasio da cilj njihovih istupa nije dizanje napetosti u Srbiji već je riječ o pozivu državnim tijelima da adekvatno reagiraju.

Kasza je kao čelnik najjače stranke vojvođanskih Mađara pozvan da se obrati Europskom parlamentu početkom sljedećeg mjeseca u povodu najnovijih šovinističkih incidenata u Vojvodini i položaja nacionalnih manjina u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙