FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar SCG: međunacionalni incidenti ne ugrožavaju stabilnost

SUBOTICA, 6. listopada 2005. (Hina) - Međunacionalni incidenti uVojvodini jesu realnost ali su pojedinačni i ne mogu poprimiti značajpojave, niti mogu utjecati na ukupnu stabilnost prilika u Pokrajini,izjavio je ministar Srbije i Crne Gore (SCG) za ljudska i manjinskaprava Rasim Ljajić u četvrtak u Subotici nakon posjeta tri nacionalnomješovita grada na sjeveru Vojvodine.
SUBOTICA, 6. listopada 2005. (Hina) - Međunacionalni incidenti u Vojvodini jesu realnost ali su pojedinačni i ne mogu poprimiti značaj pojave, niti mogu utjecati na ukupnu stabilnost prilika u Pokrajini, izjavio je ministar Srbije i Crne Gore (SCG) za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić u četvrtak u Subotici nakon posjeta tri nacionalno mješovita grada na sjeveru Vojvodine.

Njegov posjet Vojvodini i razgovori s predstavnicima mjesnih vlasti, pravosudnih tijela i policije organizirani su zbog upozorenja Europskog parlamenta srbijanskoj vlasti da se u Vojvodini ponovno događaju etnički motivirani incidenti.

"Mi ne želimo minimizirati broj i težinu incidenata, oni su upozoravajući, i zato sam tu da uputim jasan apel državnim tijelima da krivci za incidente moraju biti najoštrije sankcionirani", izjavio je među ostalim ministar.

Po njemu internacionalizacija tog problema neće pomoći rješavanju situacije, već naprotiv pridonijet će povećanju etničkih i političkih tenzija.

U oštrom reagiranju mađarske vlade na te incidente ministar je prepoznao elemente predizborne kampanje dviju vodećih stranaka u Mađarskoj, u kojoj će se izbori održati u svibnju sljedeće godine.

Ministar je izvijestio da je broj incidenata, uglavnom uperenih protiv pripadnika mađarske zajednice u Vojvodini, u odnosu na prošlu godinu znatno manji.

Pitanje položaja nacionalnih manjina u Vojvodini ponovno je otvoreno nakon niza incidenata zabilježenih posljednjih mjeseci, zbog čega je Europski parlament prošloga tjedna donio rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog učestalih kršenja ljudskih i manjinskih prava i odsutnosti zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙