FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush hvali napredak Makedonije prema NATO-u i EU

WASHINGTON,27. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush pohvalio je u srijedu na susretu s makedonskim premijerom VladomBučkovskim napredak Makedonije prema NATO-u i Europskoj uniji izahvalio na vojnom doprinosu te zemlje u Iraku i Afganistanu.
WASHINGTON,27. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pohvalio je u srijedu na susretu s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim napredak Makedonije prema NATO-u i Europskoj uniji i zahvalio na vojnom doprinosu te zemlje u Iraku i Afganistanu.

Bush i Bučkovski su u Bijeloj kući razgovarali o približavanju Makedonije euro-atlantskim integracijama i bilateralnoj suradnji SAD-a i Makedonije.

Bush je nakon susreta čestitao Bučkovskom na napretku koji je Makedonija ostvarila "u provedbi reformi nužnih za uzimanje u obzir za članstvo u NATO-u i EU-u".

Bučkovski je rekao kako su "obojica istaknuli važnost integracije Makedonije u NATO i kandidature za EU" za učvršćenje makedonskog napretka i pomoć Balkanu da učini posljednji korak na putu u Europu.

Nazvavši Makedoniju "postojanim saveznikom" u borbi protiv terorizma, Bush je zahvalio Bučkovskom na vojnom doprinosu u Iraku i Afganistanu.

Makedonija u Iraku i Afganistanu ima manje vojne postrojbe koje pomažu u održavanju mira i stabilizaciji.

"Rekao sam predsjedniku kako smo ponosni da su naši vojnici u Iraku i Afganistanu te kako namjeravamo tamo ostati koliko bude potrebno", rekao je Bučkovski.

Bush je također istaknuo napredak Makedonije u provedbi Ohridskog sporazuma kojim su okončani sukobi između Makedonaca i Albanaca i udareni temelji stabilne, multietničke demokracije u toj zemlji.

Istaknuvši da odnosi SAD-a i Makedonije "nisu nikad bili prisniji" Bučkovski je posebno zahvalio Sjedinjenim Državama na priznavanju ustavnog imena zemlje, Republika Makedonija.

Sjedinjene Države su prošle godine priznale naziv Republika Makedonija unatoč protivljenju svog saveznika Grčke koja želi da se zemlja zove "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" i da Makedonija ostane samo naziv područja u Grčkoj navodeći da naziv Makedonija za drugu zemlju stvara dojam teritorijalnih zahtjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙